Китайският гигант в онлайн търговията Alibaba вероятно ще отложи дебюта си на борсата в Хонконг, от който се очаква компанията да набере капитал в размер до 15 милиарда долара, твърдят източници на Reuters. По техните думи причина за това са продължаващите масови протести там.

Действията на Alibaba по отношение на първичното публично предлагане (IPO) са във фокуса на финансистите, които търсят сигнали за бизнес климата в контролираната от Китай територия, както и за позицията на Пекин.

Според информацията потенциално IPO-то може да бъде насрочено за октомври в случай, че ситуацията на пазара е по-благоприятна от тази в момента, посочват източниците.

Решението за отлагането на листването, което трябваше да бъде насрочено към края на август, е било взето на среща на борда на директорите на Alibaba.

Преди няколко месеца стана ясно, че китайският лидер обмисля предлагането на нови акции в Хонконг. Тогава беше посочено, че той ще търси $20 милиарда.

През 2014 година Alibaba набра $25 милиарда на Нюйоркската фондова борса. Успехът на компанията в Китай - подобен на този на Amazon в САЩ - покачи пазарната ѝ капитализация до около $400 милиарда. Акциите поскъпнаха с 13 процента през 2019 г., горе-долу колкото се покачи и индексът S&P 500 за същия период.

Alibaba търси до $20 милиарда от пазарите

Най-голямата компания в Китай търси до $20 милиарда от пазарите

Акциите ѝ поскъпнаха с 13% от началото на годината