Американските компании Amazon.com и Microsoft водят разговори за придобиване на миноритарен дял в HERE – бизнесът за дигитална картография, контролиран от германски производители на автомобили, за да разработват безпилотни коли, съобщи Daimler, цитиран от Reuters.

Производителите на луксозни автомобили в Германия, сред които Mercedes на Daimler, Audi на Volkswagen и BMW, купиха HERE за 2,5 милиарда евро от финландската компания Nokia миналата година, за да създадат алтернатива на бизнеса за картографски услуги на Google.

Audi, BMW и Daimler дават $2,7 млрд. за приложение на Nokia

Audi, BMW и Daimler дават $2,7 млрд. за приложение на Nokia

"Here" е най-известната услуга в цифровата картография

„Разговаряме с Amazon, Microsoft и много автопроизводители”, заяви в интервю за Wall Street Journal Томас Вебер, член на Управителния съвет в Daimler, отговарящ за научноизследователската и развойна дейност.

Консорциумът от германски производители се нуждае от доставчици на облачни услуги, за да управлява масата данни, събрани от сензорите на борда на хиляди автомобили от марките Mercedes, BMW и Audi. След това данните за трафика и пътните условия се подават в дигитални карти.

Вебер обясни, че все още не е взето решение за доставчик на облачна инфраструктура.

Интелигентните картографски системи предоставят информация за контролиране на безпилотни автомобили, които са оборудвани със сензори за сканиране на улиците, които да измерват движението и пътните условия. На свой ред тези данни могат да бъдат споделяни с други потребители, ползващи картографските услуги.