Apple оповести, че е поставила тайванския си доставчик на компоненти Pegatron в изпитателен срок, след като е установила, че той е нарушил кодекса за поведение, като е поискал от ученици да работят нощни смени и извънреден труд, предаде Reuters.

Pegatron са използвали ученически труд като са фалшифицирали документите, за да прикрият измамите си, посочват от Apple. В някои случаи също са нарушили кодекса на поведение, като са използвали учениците за извършват работа, която не е свързана с техните специалности, съобщи американската технологична компания.

"Преди няколко седмици открихме, че Pegatron - един от доставчиците ни в Китай - е нарушил Кодекса за поведение на доставчиците на Apple при администрирането на учебна програма за студентска работа", се казва в изявление. "Apple постави Pegatron на изпитателен срок, като компанията няма да получи никакви нови поръчки от Apple, докато не изпълни всички необходими действия, за да коригира дейността си."

Все пак разследванията на Apple не са открили доказателства за принудителен труд или труд, извършван от непълнолетни, обявиха от компанията, допълвайки, че Pegatron вече е уволнил директора, отговарящ за програмата. "Хората в Pegatron, отговорни за нарушенията, са се постарали много, за да избегнат нашите надзорни механизми", каза Apple.

В отделно изявление Pegatron заяви, че е установено, че учениците в техните кампуси в Шанхай и Куншан работят, без да спазват местното трудово законодателство. Те вече са изведени от производството и им е дадено "подходящо обезщетение", изтъкват още от компанията.

Pegatron е един от малкото тайвански производители, заедно с Foxconn, които доминират веригата за доставки на iPhone за Apple. В миналото Apple и нейните доставчици бяха обвинявани за лоши условия на труд, но гигантът се справи с проблема като започна да публикува годишни анализи на веригата на доставки за iPhone.