Apple планира да намали цените на някои от флагманите едва за втори път в историята на iPhone. Технологичният гигант ще понижи стойността на смартфоните и ще ги ценообразува в местна валута заради поскъпващия американски долар, който направи устройствата прекалено скъпи за някои потребители извън САЩ, пише Reuters.

Действието идва с цел да подкрепи продажбите на iPhone, конкретно в пазари извън Щатите, като Китай, където 10-процентният ръст на валутата през последната година удари доставките на компанията.

Досега производителят е намалявал само веднъж цените на продуктите си - за кратко след дебюта на смартфоните през 2007 година.

Това решение беше обявено от главният изпълнителен директор на компанията Тим Кук при представянето на годишните резултати на Apple. Той не посочва на кои точно пазари устройствата ще се продават по-евтино.

Търговците на дребно в Китай по-рано този месец започнаха да понижават цените на iPhone, след като компанията обяви очаквания за по-слаби продажби в края на годината.

Apple обявиха, че продажбите им през празничния сезон са се свили с 15% в сравнение със същия период на предходната година. Последното тримесечие на годината традиционно е най-силно за производителя.

Спадащите продажби на iPhone доведоха до първия спад на приходите за това тримесечие от 2000 година насам. Приходите за месеците между октомври и декември са в размер на 84,3 милиарда долара или малко по-добри от очакваните от инвеститорите, пише CNN Business.

Продажбите на Apple в Китай са намалели осезаемо. Приходите на компанията там са на ниво от 13,17 милиарда долара при такива от 17,95 милиарда долара за същия период.

От производителя не очакват тази ситуация да се промени скоро. По време на представянето на резултатите главният финансов директор Лука Маестри предупреди, че някои от факторите, довели до спада през последното тримесечие на 2018 година, ще продължат да упражняват натиск върху представянето на iPhone и през следващото тримесечие.