Най-големият частен работодател в страната - оръжейната компания "Арсенал", ще освободи 2000 души от общо 9000 служители, които има. Дружеството вече е изпратило уведобление до Агенцията по заетостта и до Бюрото по труда в Казанлък, където се намира производствената база на фирмата.

Съкращенията ще започнат от 29 април, съобщава кореспонденът на bTV в региона. Плановете на "Арсенал" са били потвърдени от главнияти изпълнителен директор на компанията Николай Ибушев.

Като причина за освобождаването на част от екипа си, от фирмата посочват "изключително трудната и непредсказуема ситуация на международните пазари през последните месеци". Основна причина за плановете на "Асренал" са и затрудненията за бизнеса, свързани с пандемията от коронавирус.

Заради пандемията от коронавирус и свързаните с нея значителни инвестиции в здравеопазването се "измества фокуса на интереси от страна на традиционните партньори на дружеството, което също се отразява като спад на поръчките". Освен това, проблемите на трансграничните транспортни коридори бави доставките.

"Понижаването на международните цени за барел нефт дава своето пряко негативно отражение върху традионните купувачи на продукцията на "Арсенал" и техните бюджети", посочват още от дружеството.

"Арсенал" затваря завода си в Казанлък до края на месеца

Най-големият частен работодател в България спира работа до края на месеца

Фабриката на компанията остава затворена до 29 март включително

В началото на миналата седмица от компанията обявиха, че ще затворят завода си в Казанлък до края на месеца.

Тогава стана ясно, че на работните си места ще останат само отделни малки групи от специалисти, които ще възстановяват щетите от инцидента в Мъглиж. Ръководството на дружеството и на отделните заводи също остава на работа, с цел изпълнение на неотложни задачи.

"Арсенал" са най-голямото дружество от Българския военно-промишлен комплекс. Според данните в топ 500 на най-големите работодатели на българския пазар компанията е на първо място в страната с малко над 9000 служители.