Българската компания "Евроинс Иншурънс Груп", част от "Еврохолд" България, обяви, че се изтегля от изцяло притежавания от фирмата филиал в Беларус, като освен се отказва от своя дял от 48,61% в руския си бизнес. Това е част от стратегията на компанията да се фокусира само върху ключови пазари с положителна перспектива за растеж, пише SeeNews.

Купувачът на руския бизнес на българската група е компания от Русия, която все още не е известна.

За момента застрахователният брокер ще запази участията си в други компании в региона, а именно в Грузия и Украйна. EIG отбелязва, че неговият комбиниран застрахователен бизнес в Русия и Беларус формира под 1% от приходите на компанията за 2022 година.

Българската "Евроинс" стъпи и в Беларус

Българската "Евроинс" стъпи и в Беларус

Компанията изчаква регулаторни одобрения и за Румъния и Чехия

Наскоро от "Еврохолд" обявиха, че застрахователният им бизнес чрез EIG е генерирал приходи от 2 милиарда лева през първите девет месеца на 2022 година, отбелязвайки годишен темп на растеж от 44,7%.

Брутните записани премии (GWP) от двете украински дъщерни дружества на компанията възлизат на 28 милиона лева за януари-септември 2022-а срещу 47 милиона лева година по-рано. Това представяне се отчита като стабилно в светлината на продължаващата война в Украйна.

EIG развива бизнес в Грузия от 2018 година, когато придоби местния застраховател IC Group и пое контрола върху бизнеса му, като увеличи дела си до над 50% след увеличение на капитала.

Трима нови членове влизат в борда на Евроинс Иншурънс Груп

Трима нови членове влизат в борда на Евроинс Иншурънс Груп

ЕБВР също ще има свой представител като миноритарен акционер