Военновъздушните сили (ВВС) на САЩ са сключили с корпорацията Boeing договор на стойност 1,2 милиарда долара за първоначален етап на разработване на боен самолет за ранно предупреждение и контрол E-7A, съобщава Defense news.

Производството на самолета E-7A би трябвало да започне през финансовата 2025 г., като първите два самолета се очаква да постъпят във ВВС през 2027 г. ВВС на САЩ искат да получат общо 26 такива самолети до финансовата 2032 година.

Самолетите E-7 (предходната модификация) първоначално са създадени по поръчка от военновъздушните сили (ВВС) на Австралия.

Впоследствие ВВС на САЩ са разглеждали варианта за закупуване на този вид самолет, за да не изразходват средства за разработването на нов подобен самолет. Също така Е-7 са на въоръжение във Великобритания, Южна Корея и Турция. А Е-7А ще е новата им подобрена модификация.

Поръчките за самолети Boeing скочиха с 43%

Поръчките за самолети Boeing скочиха с 43%

Фактическите доставки за януари-март възлизат на 95 самолета

Тези самолети би трябвало да заменят остарелите E-3 Sentry, които САЩ са приели на въоръжение още през 70-те години. Американското военно командване планира през 2023 г. да изведе от експлоатация 15 от тези стари самолети - това е половината от съществуващия състав, а останалите ще отпаднат от въоръжение, след постъпването във ВВС на новите E-7A.

Самолетите E-7A са способни да развиват скорост до 850 км/ч, да се издигат на височина от 12,5 км и да извършват полети на разстояние до 4900 км.

От ВВС на САЩ твърдят, че този самолет ще позволи по-добро проследяване на движещи се цели и контрол на бойните операции, а радарът на борда му ще дава възможност на САЩ и техните съюзници да нанасят удари на големи разстояния по обекти на технически напреднали противници.

Спира производството на модела самолет Boeing 747, превозващ и президента на САЩ

Спира производството на модела самолет, превозващ и президента на САЩ

При създаването си това е бил най-големият самолет в света