Търговецът на протеинови барове Born Winner е изправен пред фалит след наказателните решения на Комисията за защита на потребителите (КЗП) и на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), касаещи бизнеса му.

Припомняме, че институцията, отговорна за защитата на потребителите извърши проверки на продуктите на компанията след сигнал, касаещ съдържанието на протеиновите барове Born Winner. В последствие регулаторът установил известни несъответствия и наложил глоби на десетки търговски обекти, в които се продавали протеиновите барове.

Това решение на регулаторът беше последвано от брожения както от компанията Born Winner, така и от търговските вериги. В последствие, youtube канала Спортната джунгла съобщи, че КЗП е загубила 31 от общо 34 дела на първа инстанция по казуса с протеиновите барове Born Winner.

От съдружници до врагове: FitSpo и Born Winner не успяха да си поделят българския пазар на протеинови барове
Обновена

От съдружници до врагове: FitSpo и Born Winner не успяха да си поделят българския пазар на протеинови барове

Един от търговците трябва да изтегли продуктите си

Съдийски състави в осем български града са се произнесли по делата, в които една страна е производителят на протеинови барове заедно с две големи търговски вериги, а от другата е КЗП. Отменени са заповеди за установяване на нелоялни търговски практики и наказателни постановления за по 25 000 лева.

В съдебно решение на Бургаския районен съд, с което money.bg разполага пише, че съдът отменя наказателното производство на Директора на РД за областите Бургас, Сливен и Ямбол със седалище към ГД "Контрол на пазара" при КЗП и налага на институцията да заплати адвокатско възнаграждение от 3180 лева.

В свое решение Софийският административен съд, отхвърля жалбата на председателя на Комисията за защита на потребителите срещу "Борн Уинър Глобал", с която е забранено използването на заблуждаваща нелоялна търговска практика и налага на КЗП да заплати 1000 лв. адвокатски хонорар.

До момента щетите за КЗП от оспорваните дела възлизат на 65 000 лв., посочва Спортната джунгла. Това са дължимите суми за адвокатски хонорари на ответната страна. Още около 60 дела по казуса срещу КЗП ще бъдат гледани на първа инстанция. Държавният регулатор оспорва решенията и битката продължава на втора инстанция.

Имитация, според КЗК

В края на декември антимонополната комисия разпореди всички налични продукти на марката Born Winner да бъдат изтеглени, заради друго нарушение, по-конкретно установена била имитация на опаковките на конкурентната компания FitSpo.

"След решението на КЗК ние буквално фалираме. В момента имаме стока за 2.5 милиона лева на пазара и още толкова на склад. Всичко това трябва да бъде унищожено, защото не можем да преетикетираме стоката си", коментира пред  money.bg Виктор Атанасов, собственик на Born Winner.

От компанията коментираха, че в решението на КЗК няма посочен аналитичен метод за сравнение на продукти.

Billa се оплака от административен произвол

Най-голямата търговска верига по брой магазини у нас се оплака от административен произвол

Нейните магазини няма да се включат в инициативата на властта "Достъпно за вас" - поне на този етап

"Няма посочена експертиза или допитване до потребители. На чисто субективен принцип на око са изведени "основни прилики" и "основни разлики"."

В момента от Born Winner обжалват незабавното изпълнение на постановлението и обявиха, че готвят протест през следващата седмица, в който ще се включат едни от най-популярните спортни клубове, олимпийски шампиони и спортисти.