Петролният гигант British Petroleum (BP) ще плати еднократна такса от 1.5 млрд. долара в САЩ върху приходите си за четвъртото тримесечие на 2017 г. в резултат на новите правила за корпоративен данък върху доходите, въведен от властите във Вашингтон.

Намаляването на корпоративния данък в САЩ от 35% на 21% се очаква да повлияе положително на приходите на компанията в дългосрочен план.

Но в краткосрочен план по-ниските данъчни ставки биха засегнали неговите отсрочени данъчни активи и пасиви, което ще доведе до еднократна непарична такса от 1.5 млрд. долара върху резултатите от четвъртото тримесечие, които трябва да бъдат обявени на 8 февруари.

"Крайното въздействие на промяната в курса на корпоративния данък върху доходите в САЩ е предмет на редица сложни разпоредби в законодателството, което BP преглежда", се казва в изявление на компанията.

Отсрочените данъчни активи се отнасят в някои случаи към дружества, които плащат данъците си в аванс, а след това си ги връщат под формата на данъчни облекчения.

BP има големи операции в производството на нефт и газ в Мексиканския залив и операции за шистов добив на брега, както и рафинерии, които могат да обработват до 746 000 барела суров петрол на ден.

В същата ситуация е и неговият конкурент Royal Dutch Shell, който обяви миналата седмица, че ще му бъде наложена еднократна такса между 2 и 2.5 млрд. долара, въпреки че новото законодателство ще има "благоприятно" въздействие върху печалбите.

Новите данъчни правила, предложени от президента Доналд Тръмп, влязоха в сила в края на миналата година.