Румънският президент Клаус Йоханис обнародва закона, който задава строги правила за програмното обезпечение и оборудването, което може да бъде използвано при изграждането на 5G мрежите в страната, предава Romania Insider.

Телекомуникационните компании ще могат да използват в мрежите си само технологии от производители, които са получили разрешение от премиера. То се основава на мнението на националния съвет за сигурност CSAT. Телекомите, които не използват одобрено оборудване, имат 7 години да го премахнат.

Законът бе предложен от правителството и бе одобрен от законодателната власт без корекции и почти единодушно — единствено радикалната партия AUR гласува против него.

Текстовете не посочват изрично китайския доставчик Huawei, но ще засегнат именно нея. Според закона, за да участват в изграждането на 5G мрежите в Румъния, доставчиците трябва да покриват няколко изисквания, включително да не попадат под контрола на чуждестранно правителство, в което няма независима съдебна система; да имат ясна акционерна структура; както и да се намират под правна система, която налага прозрачни корпоративни практики.

Румънската Visual Fan съди Huawei

Защо румънски производител на смартфони иска да съди Huawei?

Компанията оперира на редица пазари на Балканите и в Европа