Commerzbank е изпратила оферти за предсрочно пенсиониране на около 3 000 свои служители. Това е първата ключова стъпка в хода на германския кредитор за съкращаване на 9 600 работни места в продължение на четири години, съобщиха двама души, запознати с въпроса, пред Bloomberg.

Офертата дава право на избрани служители, родени преди 1962 година стимул от 30 000 евро, заявиха източниците, които пожелали анонимност.

На някои от служителите е дадено време до края на юни да вземат решение, а за друга част от екипа - до края на август.

Главният изпълнителен директор на финансовата компания Мартин Зелке разкри стратегията на банката през септември, която е насочена към автоматизиране на операциите и довежда до спад от около една пета от работната сила. Целта е да се намалят разходите след спад в печалбите.

Под ръководството на предшественика Мартин Блейсинг банката елиминира 5 200 работни места, за да се противопостави на нестабилните пазари и рекордно ниските лихвени проценти. Говорител на банката отказал да коментира темата.

Отделът, който отговаря за на корпоративните клиенти на Commerzbank, ще бъде най-тежко засегнат от стъпките, като се очаква да се свие с около 2 400 служители в края на 2020 г. според вътрешен документ, разкрит от Bloomberg.

Това се сравнява с 6 611 служители в края на 2016 г. Броят включва и трансфери към други поделения, а целта е да се намали персоналът във Франкфурт до 7 419 през 2020 година от 9 840, сочи още документът.

Окончателният брой вероятно ще се различава от прогнозните цифри, тъй като те са обект на преговори със Съвета на служителите, обясни един от източниците.