Deutsche Bank ще премести централата си в Северна Америка от Уолстрийт в квартал "Калъмбъс Съркъл", превръщайки се в поредната голяма фирма от финансовата индустрия, която напуска традиционния финансов район на града и се мести в Мидтаун Манхатън, съобщава Wall Street Journal.

След 16-месечно търсене банката реши да се премести от сегашната си локация на Уолстрийт №60 в Time Warner Center - комплекс със смесено предназначение в "Калъмбъс Съркъл", където вече е наела 1.1 млн. кв. метра. Тя ще заеме мястото на медийния гигант Time Warner, която се мести в нов офис.

Deutsche Bank ще започне преместването на новото място през третото тримесечие на 2021 г. и се очаква да приключи с него до 2022 г. Компанията е обмисляла и 2 други варианта за локация - комплексът на Световния търговски център или да запази офиса си на същото място.

Районът около Уолстрийт беше дом на повечето американски фирми за финансови услуги, там се помещаваха и главните американски офиси на големи световни институции. Но през последните десетилетия много от големите имена избраха да се прехвърлят в Мидтаун Манхатън.

"Новото местоположение ще доведе до по-голяма близост до ключови клиенти, ще консолидира дейностите в Ню Йорк и ще предостави на служителите достъп до съвременни съоръжения, технологии и удобства", пише изпълнителният директор Том Патрик в съобщение до служителите на банката.

Новият офис на Deutsche Bank е собственост на инвеститори от Абу Даби и Сингапур, които го купиха за 1.3 млрд. долара и сега го отдават под наем. Той обаче е с 30% по-малка площ от стария, което е свързано с по-ефективното използване на пространството и вероятно с обявените от финансовата компания съкращения.

Банката има около 6000-6500 служители в Ню Йорк, запазвайки персонала си през последните няколко години.