Didi Global Inc. временно замразява плановете си за експанзия в Европа, пише Bloomberg, цитирайки свои източници.

Китайският гигант за споделени пътувания планираше да пусне конкурентната си на Uber услуга на няколко европейски пазара, включително Великобритания, Франция и Германия още през първото полугодие на тази година. Тя вече бе започнала да наема кадри на Стария континент. Източник на агенцията посочва, че плановете са замразени за поне година и някои от наетите служители ще бъдат съкратени.

Новините, че доминиращата в Китай компания може да разшири дейност в Европа доведоха до поевтиняване на акциите на конкуренти като Uber и Delivery Hero. Didi вече навлезе в Русия миналата година, а вече е инвеститор и в естонската Bolt.

Но Пекин промени плановете на гиганта. Първо започна атака срещу цените на услугата и анализатори на Bloomberg Intelligence смятат, че маржът ѝ ще бъде намален наполовина след новите регулации. Те имат потенциала и да "ускорят изхода от непечеливши международни пазари".

По-късно Китай започна и преглед на практиките за поверителност на личната информация на потребителите на Didi, което временно спря приемането на нови регистрации.

Във Великобритания също се появиха притеснения относно събираната от приложението информация, както и относно това колко от нея е достъпна за китайските власти.

Китай налага невиждани санкции срещу компанията за споделено пътуване Didi

Китай налага невиждани санкции срещу компанията за споделено пътуване Didi

Тя може да бъде делистната, дейността ѝ да бъде спряна или да понесе сериозна финансова санкция