Американската технологична компания Apple скоро ще се слави със значителните един милиард продадени смартфона iPhone.

В периода между 29 юни 2007 г., когато на пазара излиза първият iPhone в историята, и края на 2015 г. Apple е продала 896 милиона броя телефони на марката. А ако прогнозите на анализаторите от Уолстрийт са точни, технологичният концерн ще продаде милиардния си iPhone през лятото, предаде CNNMonеy.

Очаква се заедно с представянето на финансовите си резултати за тримесечието на 25 април американският гигант да обяви, че е продал 50 милиона броя iPhone през първите три месеца на 2016 г.

Така общият брой продадени смартфони на компанията ще достигне 946 милиона. През настоящото тримесечие анкетирани от FactSet анализатори заявиха, че предвиждат Apple да продаде още 44 милиона iPhone-а, като така продажбите ще набъбнат до 990 милиона броя.

За да постигне един милиард продадени iPhone-а преди юли, Apple ще трябва да надмине най-силните прогнози с едва 10 милиона броя. Ако новият iPhone SE тласне нагоре продажбите през пролетта, това е в рамките на възможностите.

Apple пуска най-евтиния iPhone в историята си

Apple пуска най-евтиния iPhone в историята си

Цените на 4-инчовия iPhone SE започват от $399

Ако обаче очакванията на анализаторите се окажат верни, американският технологичен концерн ще продаде милиардния си iPhone през юли.

Като цяло iPhone-ът е един от най-продаваните технологични продукта на всички времена. Apple произвежда и най-продавания таблет (iPad) и музикален плейър (iPod), а Mac е сред най-продаваните компютри. И все пак компанията е продала повече iPhone-и, отколкото Mac, iPad и iPod, взети заедно според данни, датиращи от 1993 г.

Най-печелившият продукт на Apple е донесъл приходи от 155 милиона долара през изминалата година.

Числото от един милиард е познато на американския концерн. През ноември 2014 г. той продаде милиардното си iOS устройство, като такива са iPhone, iPad и iPod Touch. През януари компанията обяви, че в момента потребителите използват един милиард устройства, произведени от нея.

Продажбата на един милион броя само от един продукт е дори още по-значим момент от историята на Apple.

Основният продукт на концерна – iPhone – е на пазара от девет години, но американската компания е продала половината бройки само през последните две години. При настоящия темп Apple ще продаде двумилиардния си смартфон до 2020 г.