Конгломератът от сферата на сигурността и отбраната от ОАЕ EDGE Group обяви стратегическо партньорство с две български компании, които произвеждат и продават специализирана продукция - ТБС ЕООД и Самел-90 АД.

Контекст: EDGE е най-големият държавен военен производител в емирствата. Обединява 25 дружества, които произвеждат дронове, военни кораби, бронирани машини, ракети, системи за радиоелектронна борба и др.

Неотдавна компанията официално предложи на България колесната бойна машина Rabdan.

Това е бойната машина, която ОАЕ предлага на България

Това е бойната машина, която ОАЕ предлага на България

Цялостното ѝ оборудване и поддръжка може да се извършва у нас

Детайли: Двете български компании са утвърдени на пазара и имат разнообразно портфолио.

ТБС е създадена през 2006 г. и е описана в официалното съобщение като "международна търговска компания, предоставяща едни от най-иновативните и усъвършенствани технологични решения в световен мащаб за опазване на земя, въздух и космос". В сайта на Сдружение "Българска отбранителна индустрия - акад. Стефан Воденичаров" са изредени част от предлаганите услуги и решения - безпилотни летателни апарати, въоръжение и боеприпаси, сателитни технологии и др.

Каталогът ѝ за специална продукция също е доста богат - в него има танкове Т-55 и Т-72, ракетни системи за залпов огън "Град", авиобомби и артилерийски снаряди от съветски и натовски калибри.

"EDGE Group и ТБС ЕООД ще търсят възможности за съвместни действия в посока разширяване на международната търговия, трансфер на знания и ноу-хау, изследвания и разработки в областта на космическите научни технологии, кибер- и комуникационна сигурност, придобиване на сухопътни превозни средства и стрелкови комплекси", става ясно от съобщението.

В края му се отбелязва, че "ТБС ЕООД е Официалният представителен офис на EDGE Group в България".

Самел-90 е представена като "производител на голямо разнообразие от високоефективно електронно оборудване". На сайта си компанията представя различни видове радиосмутители, комуникационно оборудване, бронираните автомобили Samarm и други.

"Като част от споразумението със Самел-90 АД, двете организации ще търсят споделени бизнес възможности в редица области на електронно развитие", посочват от EDGE Group.

Още нещо: Делегация на компанията от ОАЕ, водена от Омар Ал Зааби, президент на клъстър "Търговия и оказване на подкрепа на мисии", се е срещнала и с "представители на местната власт на високо ниво".