Европейската комисия публикува новия си списък на самолетните превозвачи, на които е забранено да извършват полети в Европа, съобщава на сайта си ЕК.

Те не отговорят на стандартите за безопасност и на други условия, за да извършват такава дейност на територията на Европейския съюз .

Тази година в забранителния списък се оказаха 181 авиокомпании от 16 страни по света. Отбелязва се, че от негативния документ са отпаднали всички превозвачи от Бенин и Мозамбик.

В него влизат почти всички авиокомпании от Афганистан, Ангола, Република Конго и Демократична Република Конго, Джибути, Екваториална Гвинея, Еритрея, Габон, Индонезия, Киргизстан, Либерия, Либия, Непал, Сан-Томе и Принсипи, Сиера Леоне и Судан.

Основна причина да бъдат санкционирани тези превозвачи са отсъствието на достатъчен контрол върху безопасността на полетите.

Изключение са направени само за някои компании, които осъществяват полети със самолети от определен тип. Например такива рейсове в ЕС са разрешени на Air Koryo (КНДР), Iran Air и Afrijet (Габон).

Забраната на летателна дейност в ЕС засяга такива компании като: Iran Aseman Airlines, Iraqi Airways, Med-View Airlines (Нигерия), УРГА (Украйна), Blue Wing Airlines (Суринам), Mustique Airways (Сент-Винсент и Гренадин) и Air Zimbabwe.

По думите на еврокомисаря по въпросите на безопасността Виолета Булц, списъкът приканва страните и авиокомпаниите да се замислят за стандартите. Та посочва, че изваждането на Бенин и Мозамбик от забранителния списък показва, че е възможно да се повишава нивото на безопасност на полетите.