"Как така цената на даден продукт нараства двойно повече по пътя до търговеца. Някой някъде крие или злоупотребява с монополното си положение". Това заяви пред БНР доц. д-р Славчо Петров, председател на Федерацията на независимите синдикати в хранително-вкусовата промишленост към КНСБ.

Според него, ако има повече от 25-30-40% надценка на даден (хранителен) - това е спекула. Той е категоричен, че търговската надценка трябва да е регламентирана.

"Трябва да има таван на надценките, не таван на цените", обясни синдикалистът в интервю за предаването "Преди всички" по БНР.

По думите на доц. Петров, "фермерите казват колко им струва млякото, на каква цена го продават, преработвателите казват на каква цена го изкупуват, на каква рентабилност работят, оттам нататък търговските вериги се крият зад търговската тайна и не посочват никакви конкретни цифри.

Някой да обясни защо става така, че цената на крайния продукт да е с 40-50-60, понякога до 100% надценка", коментира доц. Славчо Петров.

Той подчертава, че има най-различни клаузи в договорите с доставчиците, които производителите са длъжни да спазват. Ако не са ги приели, търговските вериги просто не им продават продукцията.

Експертът даде пример какво му е казал производител по въпроса за договорите с веригите: "Ако аз откажа условията на големите търговски вериги да продавам при тях, аз трябва да намаля производството с 1/3 и да съкратя 1/3 от служителите".

По думите на доц. Петров, пазарният дял на големите търговски вериги у нас се движи между 50-60% до 80% за някои от продуктите. Това привилегировано положение им дава възможност да залагат най-различни изисквания в договорите, които доставчиците и преработвателите са длъжни да спазват, отбеляза доц. Петров и добави, че в тях има "скрити детайли".

Според експерта, тези договори трябва сериозно да се прегледат от юридическа гледна точка. По думите му в тях "няма равнопоставеност".

"Производителите са недоволни, потребителите са недоволни, само веригите мълчат", добави председател на Федерацията на независимите синдикати в хранително-вкусовата промишленост към КНСБ.

Започват масови проверки на цените на храните в магазините

Започват масови проверки на цените на храните в магазините

Двама министри увериха, че ще се налагат строги санкции при необходимост