Държавните органи започват масови проверки в страната, основно на търговските вериги, заради твърде високите цени на много от хранителните стоки. Това заяви в интервю в сутрешния блок на бТВ министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов. Той посочи, че ще се правят сравнения между печалбите на тези търговски вериги през последните месеци и за минали години, но по предварителни данни, при някои от тях има свръх печалби.

По думите на министъра, след успокоението на цените на хранителните стоки, през последните дни се наблюдава отново покачване, и то без никакви обективни причини. Стоянов напомни, че у нас цените на горивата са най-ниските в Европа, има и компенсации за бизнеса във връзка с цените на електроенергията.

Освен това се подготвя и Закон за търговията с храни, който ще бъде внесен при формирането на следващото Народно събрание.

Икономическит министър посочи, че вече е провел няколко срещи с представители на вериги за хранителни стоки и други участници на този пазар, а след направените анализи правителството вече има повече доводи за предприемането на мерки. 

"По веригата много от участниците са се презастраховали и са си вдигнали маржовете в тези по-несигурни времена, заради новия скок в цените. Сега обаче считаме, че компенсациите за електричество за бизнеса са ясни, цените на газа са овладени, цените на горивата спаднаха, отложихме и въвеждането на тол таксите с шест месеца. Има много фактори, които би трябвало да доведат до намаляване на цените, но виждаме, че това не се случва", каза министър Стоянов.

"Ще се въведе една електронна платформа чрез която всички институции ще си говорят - Агенция "Митници", Комисията за стокови борси и тържища, както надявам се и големите хранителни вериги. Идеята е да успеем да се преборим с нелоялните търговски практики, което би помогнало на лоялните", обясни икономическият министър посоченото вчера от премиера.

По темата със спекулативно високите цени на хранителните стоки министърът на земеделието Явор Гечев коментира в сутрешния блок на Нова телевизия, че стоките се оскъпяват основно от търговците, а не от производителите. Той също подчерта, че започват масови проверки на цените в търговските вериги за хранителни стоки.

Гечев даде пример с прясното мляко, чиято цена от производител е 0,95-1 лев за литър, а в магазините се продава основно за 3,5-3,8 лева за литър.

По думите на земеделския министър, у нас има много сериозна регулация по отношение на качеството на храната, но не и на цените. "При тези цени, ако някой е нарушил качеството, ще бъде тежко санкциониран", увери министърът. Той подчерта, че и нелоялните търговски практики ще бъдат санкционирани.

Млекопреработвател: Търговците печелят най-много от високата цена, надценката е скочила с 67%

Млекопреработвател: Търговците печелят най-много от високата цена, надценката е скочила с 67%

А колко струва млякото на едро?