Млекопроизводители алармират, че изкупната цена на суровото мляко у нас е много ниска, което означава, че надценката, която слагат търговците, е доста висока. Представител на голяма кравеферма за мляко обясни пред БНТ, че през последните месеци разходите, особено за фураж, са се увеличили много.

Изкупната цена на 1 литър сурово мляко доскоро е била 1 лв. - 1,25 лева, но напоследък е паднала до 0,9 лв. за литър, оплакват се фермери. Прогнозата на фермери е, че е възможно много от малките ферми за мляко да фалират, ако не бъдат подпомогнати от държавата.

Потребителски поглед от последните дни на цените на млякото в големите вериги магазини показва, че цената на 1 литър мляко "на дребно" вече надминава 3,50 лева.

Японската "Мейджи" ще инвестира в държавната компания за кисело мляко "Ел Би Булгарикум"

Японската "Мейджи" ще инвестира в държавната компания за кисело мляко "Ел Би Булгарикум"

За японците киселото мляко е символ на България

"От август месец досега цената на суровото мляко в България се е покачила с 37%. А цената на опаковките "на дребно" пък е скочила с над 100%, като нарастването при млякото в шишета от стъкло също е с над 100%". Това от друга страна коментира в предаването "Денят започва" на БНТ Симеон Присадашки, зам.-председател на Асоциацията на млекопреработвателите.

По думите му, България не е фактор в производството на сурово мляко за европейския пазар. По мнението на Присадашки, в страната ни млякото винаги не е достигало като количество и цената му се е влияела от цената на млякото на спот пазара в Европа.

"През последните 6-8 месеца имаше тенденция към повишаване на цената на млякото, което влизаше у нас от Чехия, Германия, Полша и Унгария. Покачването на тази цена и хроничният недостиг на сурово мляко на българския пазар, доведе до дисбаланс в предлагането и търсенето на сурово мляко", обясни Симеон Присадашки.

"Търговията печели най-много от тази ситуация. Статистиката показва, че търговската надценка се е вдигнала с около 67%", каза още заместник-председател на Асоциацията на млекопреработвателите.