Млякото и млечните продукти са традиционни за българската трапеза от векове и повечето българи почти всеки ден ги консумират. Затова тяхното качество и ценова достъпност са от значение за всеки. Както е известно, млякото и особено млечните продукти, през последните няколко години доста поскъпнаха в България. Към първата седмица на юни, според данните на държавната Система за агропазарна информация (САПИ), средната изкупна цена на кравето мляко от производител е 1 лв. за литър.

Докато стигне обаче до магазините, млякото - неизвестно защо - поскъпва над три пъти. Данните показват, че поскъпването е най-голямо при търговците "на едро" - там средната цена към първата седмица на юни е 2,88 лв. за литър. А в магазините, т.е. за крайните потребители, литър мляко (в картонена опаковка) вече струва средно 3,23 лева.

При сравнение на посочените три категории цени на млякото се вижда, че за година средната изкупна цена е нараснала с 11%, докато средните цени "на едро" и "на дребно" са се повишили по-малко (поне според официалната статистика), съответно с 2,9% и с 1,6%.

Поскъпването за година на най-консумираните и продаваните млечни продукти у нас - кравето сирене и кашкавал - е осезаемо за крайния потребител. Така, средната цена на сиренето "на едро" към първата седмица на юни е 15,63 лв./кг, което е ръст от 4,7% за година. Средната цена "на дребно" на кравето сирене обаче има нарастване от 7% за година, до 18,85 лв. за кг.

Кашкавалът от краве мляко "Витоша" е със средна цена "на едро" към началото на юни от 21,60 лв./кг, докато средната цена в магазините е 26,53 лв./кг. Покачването за година при двете категории цени е съответно с 2,8% и с 6,1%.

Снимка 571218

Източник: iStock

АИКБ и млекопреработвателите: При млечните продукти надценката надминава 100%

АИКБ и млекопреработвателите: При млечните продукти надценката надминава 100%

Двете асоциации настояват за координирани действия на НАП и регулаторите

Производство на мляко и млечни продукти в България

За последните три години - 2022 г.-2024 г., производството на мляко у нас като цяло леко намалява. Единствено има малко покачване на производството на биволко мляко, чийто дял обаче в общото производство е едва около 2%.

Очаквано, 88-89% от цялото произведено у нас мляко е краве. Делът на овчето мляко е около 6,2%, а на козето - около 2,5%.

Според предварителните данни за първите 4 месеца на тази година (януари-април), прави впечатление, че производството на основните млечни продукти е близко до това за същия период на 2024 г., с изключение на пакетираното прясно мляко - което има скок с 27%. В същото време, при производството на сметана за периода се наблюдава годишен спад с 30%.

Внос на сирена и извара в България (данни за 2024 г.)

Оказва се, че страната ни внася най-много сирена и извара от Германия - 27% от целия внос, който за миналата година е общо 43 566 тона. По 14-15% от общия внос на сирена и извара у нас се падат на Полша и Нидерландия, т.е. само тези три държави общо осигуряват над половината от доставките у нас на посочените млечни продукти. Освен това, от Италия идва 7,7% от вноса у нас на сирена, а от Австрия и Румъния - по 5-6%.