Германия възнамерява да позволи на хиляди малки предприятия, които използват свободите на Европейския съюз, да се регистрират по британските правила, за да се превърнат в германски компании след като Великобритания напусне блока.

Законопроектът, разгледан от Reuters, илюстрира подробните подготовки, които Берлин прави за Brexit.

Германските власти подготвят и друг закон, който ще позволи на британските граждани да запазят първоначалното си гражданство, когато станат германци, докато трае преходния период след Brexit, за разлика от гражданите на държави извън ЕС, които трябва да предадат своя първоначален паспорт.

Законът за регистрацията на дружества засяга около 10 000 малки фирми в Германия, избрали да се регистрират като британско дружество с ограничена отговорност, а не според германското законодателство, поради по-ниските капиталови изисквания.

Съгласно настоящите правила тези предприятия трябва да станат германски дружества с ограничена отговорност (GmbH), което ги принуждава да увеличат капитала си до 25 000 евро (21 856 паунда).

"Искаме да помогнем на тези компании да направят необходимите подготовки", каза министърът на правосъдието Катарина Бърли за закона, който трябва да бъде приет на заседание на кабинета в сряда.

Канцлерът Ангела Меркел често е заявявала публично, че нивото на подробна подготовка, което Brexit изисква, е изненадало всички. Тя дава за пример трудността да се вземат домашните любимци на семейна почивка след излизането на Великобритания, когато ще са нужни месеци карантина.

В същото време 16-те провинции в Германия трябва да актуализират законодателството си, за да позволят на учителите по английски, за които той е майчин език, да запазят работата си.

Съгласно действащото законодателство държавните служители трябва да бъдат граждани на ЕС. Това вече няма да се прилага за учители от Великобритания, след като тя напусне блока.