Сертифицирането на "Северен поток 2" е спряно временно от Федерална мрежова агенция на Германия, заради проблеми от организационен и правен характер. Процесът на сертифициране ще се възобнови, когато операторът със седалище в швейцарския град Цуг - компанията Nord Stream 2 AG, прехвърли акционерния капитал, свързан с немския сегмент, в собственост на германското си дъщерно дружество, отбелязва регулаторът, съобщи ТАСС.

В тази връзка, операторът на "Северен поток 2", компанията Nord Stream 2 AG, създава дъщерно дружество в Германия, за да гарантира спазването на всички правила и нормативни разпоредби, съобщиха за ТАСС от компанията. "Нашата компания предприема тази стъпка, за да гарантира съответствието на приложимите разпоредби и нормативни изисквания. Ние не коментираме подробности за процедурата, нейните срокове или влияние върху срока за пускане на газопровода в експлоатация", посочват от компанията Nord Stream 2.

От германския регулатора обясняват, че решението за сертифициране на "Северен поток 2" ще бъде взето "в оставащия срок от предвидените по закон четири месеца". Крайният срок на процедурата беше предварително обявен за 8 януари 2022 година.

Русия намекна, че допълнителният газ за Европа зависи от одобрението на „Северен поток 2“

Русия намекна, че допълнителният газ за Европа зависи от одобрението на „Северен поток 2“

Владимир Путин е нетърпелив спорният газопровод да тръгне

Строителството на "Северен поток 2" беше напълно завършено на 10 септември 2021 г. Първоначално се планираше газопроводът да бъде завършен до края на 2019 г., но строителството беше забавено заради санкциите на САЩ. Газопроводът се състои от две тръби с общ капацитет 55 млрд. куб. метра газ годишно. Тръбите минават от руския бряг през Балтийско море до Германия.