Русия сигнализира, че ще се въздържи от предложението за допълнителен газ към Европа, който може да облекчи енергийната криза и европейските потребители, освен ако не получи нещо в замяна. А именно одобрение за стартиране на доставките по спорния газопровод "Северен поток 2", пише Independent.

Според европейските енергийни експерти президентът на Русия Владимир Путин става все по-нетърпелив за тръгването на газопровода.

Путин обеща, но "Газпром" не изпълни: Русия няма да пусне повече газ към Европа

Путин обеща, но "Газпром" не изпълни: Русия няма да пусне повече газ към Европа

Руският държавен газов гигант "Газпром" не е резервирал очакваните допълнителни количества

Руската федерация иска да получи окончателно одобрение от Германия и Европейския съюз, за ​​да започне да използва "Северен поток 2" към Европа, според хора, близки до държавния газов гигант "Газпром" и Кремъл.

"Не можем да се притичаме на помощ само, за да компенсираме грешките, които не сме извършили. Изпълняваме всички наши договори и всички наши задължения", заяви дипломатът Константин Косачов, цитиран от руските медии.

САЩ: Чрез "Северен поток 2" Русия държи Европа в ръцете си

САЩ: Чрез "Северен поток 2" Русия държи Европа в ръцете си

В Европа може да се стигне до енергийна криза по вина на Вашингтон

Според политическите анализатори от Стария континент чрез действията си Москва намеква, че единствено допълнителните доброволни и взаимноизгодни споразумения между Русия и Европейския съюз могат да доведат до облекчение на енергийната криза в Европа.

Сякаш, за да подчертае това, операторът на "Северен поток 2" обяви, че първата линия от новия газопровод вече е пълна с т. нар. технически газ и е готова за започване на експлоатация. Само че това може да стане едва тогава, когато бъде издадено регулаторно одобрение.

Газ може да потече по "Северен поток 2" още тази година

Газ може да потече по "Северен поток 2" още тази година

Фючърсите на синьото гориво поевтиняха с 12%