Съединените американски щати не могат да си позволят да игнорират "играта" на Русия, която държи "газовата карта на Европа в ръцете си" чрез газопровода "Северен поток 2". Това се съобщава в статия на американското списание The National Interest, цитирана от руската РИА Новости.

В статията журналистът Николас Гвоздев призна, че в Европа може да започне невиждана енергийна криза и то по вина на Вашингтон. В момента Руската федерация изнася точно толкова газ през Украйна, колкото е предвидено в споразумение с Германия, отбелязва авторът на статията.

ЕС: В "Северен поток 2" няма нарушения и той не е с антиевропейски характер

ЕС: В "Северен поток 2" няма нарушения и той не е с антиевропейски характер

След критики от страна на Полша, върховният представител на Европейския съюз Жозеп Борел заяви, че при газопровода няма нарушения от страна на Германия

"Русия се надява, че страхът от недостиг на газови запаси в Европа ще я принудят да сертифицира "Северен поток 2 "(чието строителство вече завърши окончателно) и да го пусне в експлоатация", отбеляза журналистът.

САЩ сключиха споразумение с Германия за довършването и пускането на газопровода, тъй като "в името на трансатлантическата солидарност" те могат да поискат от европейските си партньори да се съгласят с икономическите загуби в рамките на съвместните действия срещу Китай, добавя авторът на статията.

"Идеята е, че щетите за европейските икономики (поради действията на САЩ по газопровода) могат да отменят опитите да продължи икономическата борба с Китай", обобщава Гвоздев.

Nord Stream 2 AG планира да стане независим оператор на газ, за да отговори на изискванията на Третия енергиен пакет на ЕС, който има ограничения за производството и транспортирането на газ. Последната тръба от втората линия на "Северен поток 2" беше потопена на дъното на Балтийско море миналата седмица.

Според изпълнителния директор на "Газпром" Алексей Милър, компанията е готова да пусне гориво през тръбопровода още през този отоплителен сезон.

Киев разчита на гаранции от Вашингтон след въвеждането на "Северен поток-2"

Киев разчита на гаранции от Вашингтон след въвеждането на "Северен поток-2"

Президентът на Украйна Владимир Зеленски се помоли за подкрепа лично на американския президент Джо Байдън