Украйна разчита на истински гаранции от страна на САЩ след завършването на газопровода "Северен поток 2". Това заяви днес украинският президент Владимир Зеленски, цитиран от руските медии. В момента той е на официално посещение във Вашингтон, като молбата му за подкрепа е отправена лично към американския държавен глава.

"Ако завършат изграждането газопровода в срок, то тогава ние все още ще се борим за това дали и как той ще работи за нас. Трябва да обсъдим със САЩ конкретни неща и гаранции за Украйна", заяви Зеленски пред "Укринформ". На въпрос за санкциите срещу Русия, президентът отговори, че ги подкрепя.

ЕС: В "Северен поток 2" няма нарушения и той не е с антиевропейски характер

ЕС: В "Северен поток 2" няма нарушения и той не е с антиевропейски характер

След критики от страна на Полша, върховният представител на Европейския съюз Жозеп Борел заяви, че при газопровода няма нарушения от страна на Германия

"Северен поток 2" е газопровод с дължина над 1200 километра, който минава между Русия и Германия по дъното на Балтийско море. Строителството му трябва да приключи през следващите месеци. Тръбопроводът преминава през изключителните икономически зони и териториални води на Германия, Дания, Финландия, Швеция и Русия. Планира се газопроводът да може да транспортира 55 милиарда кубически метра газ годишно.

В края на август "Газпром" съобщи, че пускането в експлоатация на първата част от газопровода е в последен етап, а полагането на тръбите на втората му част е почти завършено. Вчера върховният представител на Европейския съюз по външните работи Жозеп Борел посочи, че няма нарушения от страна на Германия, свързани със "Северен поток 2".

Германия и САЩ имат сделка за "Северен поток 2". Но не и властта да я приложат

Германия и САЩ имат сделка за "Северен поток 2". Но не и властта да я приложат

Берлин няма влияние над Москва