Върховният представител на ЕС по външните работи Жозеп Борел заяви, че липсват данни за каквито и да е нарушения от страна на Германия, свързани с газовия проект "Северен поток 2", съобщава RT. Припомняме, че наскоро Полша изпрати писмо с молба Европейската комисия (ЕК) да изясни дали с действията си Германия помага за предполагаемия "антиевропейски характер" на газопровода.

"По отношение на експлоатацията на газопровода "Северен поток 2", то тя е в съответствие със съществуващото законодателство на ЕС, и по-конкретно с актуализираната Директива на Евросъюза за газа. Тоест, няма причина да се започва процедура във връзка с нарушение срещу Германия", коментира Борел.

Полша: "Северен поток 2" е заплаха за световната сигурност

Полша: "Северен поток 2" е заплаха за световната сигурност

Представителят на Полша в Европарламента - Анна Фотига - заяви, че Европа трябва да се противопостави на руския газопровод

Евродепутатите се интересуваха още дали ЕК вижда възможна връзка между "агресивното поведение" на Русия, нейното военно струпване и продажбата на газ за Европа.

На това Жозеп Борел отговори уклончиво, като заяви, че "Брюксел е наясно с важността на отношенията с Москва в енергийния сектор" и че не смята газовия проект за антиевропейски, отбелязва Gazeta.ru.

"Северен поток 2" е газопровод с дължина над 1200 км, който минава между Русия и Германия по дъното на Балтийско море. Работата по полагане на тръбите започна преди 3 години. Строителството трябва да приключи през следващите месеци. Газопроводът преминава през изключителните икономически зони и териториални води на Германия, Дания, Финландия, Швеция и Русия.

Русия: "Северен поток 2" ще укрепи енергийната сигурност на Европа

Русия: "Северен поток 2" ще укрепи енергийната сигурност на Европа

Според Сергей Лавров, благодарение на газопровода, Старият континент ще е енергийно независим десетилетия наред

Планира се през тръбопровода да се транспортират 55 милиарда кубически метра газ годишно. На 10 юни тази година Nord Stream 2 AG обяви приключването на работата по първата част на газопровода.

След серия от опити проектът да бъде замразен - най-вече от страна на САЩ, а после и от страна на Украйна и Полша, всички спънки вече са отстранени. А русия твърди, че той е предимно в интерес на Европа.