Полският депутат в Европейския парламент Анна Фотига нарече газопровода "Северен поток 2" заплаха за световната сигурност и призова Европа да се противопостави на въвеждането му в експлоатация, предава RT. Според нея "Северен поток 2" е кандидатствал за сертифициране на проекта като независим оператор на газопреносната система, но издаването на такъв документ е възможно само ако съответната система за транспортиране на газ е съществувала преди 23 май 2019-а.

Полша се похвали за "спасяването на Европа" от "Северен поток 2"

Полша се похвали за "спасяването на Европа" от "Северен поток 2"

Варшава саботира изпълнението на газовия проект от няколко години

"Освен това, компания, регистрирана в Швейцария (Nord Stream 2 AG), не отговаря на основното изискване за сертифициране. Регулаторът е длъжен да откаже сертифициране, което застрашава енергийната сигурност на всяка държава-членка на ЕС", заяви Фотига в обръщението си до Европейската комисия. Тя допълни, че проектът няма да спазва основните правила на Третия енергиен пакет на ЕС.

"Северен поток 2" е газопровод с дължина над 1200 километра, който минава от Русия до Германия по дъното на Балтийско море. Работата по полагане на тръбите започна преди 3 години. Строителството трябва да приключи окончателно през следващите месеци.

Тръбопроводът преминава през изключителните икономически зони и териториални води на Германия, Дания, Финландия, Швеция и Русия. Планира тръбата да може да транспортира 55 милиарда кубически метра газ годишно.

Газ може да потече по "Северен поток 2" още тази година

Газ може да потече по "Северен поток 2" още тази година

Фючърсите на синьото гориво поевтиняха с 12%

САЩ активно се противопоставиха на проекта, надявайки се да доставят втечнен природен газ в Европа. В същото време Русия многократно подчертава, че проектът всъщност е от полза за европейските страни, тъй като спомага за укрепване на енергийната им сигурност.

През май тази година администрацията на американския президент Джо Байдън реши да се откаже от санкциите срещу оператора на "Северен поток 2". Президентът коментира, че "ограниченията са контрапродуктивни, тъй като проектът вече е завършен на 99%".

Германия и САЩ имат сделка за "Северен поток 2". Но не и властта да я приложат

Германия и САЩ имат сделка за "Северен поток 2". Но не и властта да я приложат

Берлин няма влияние над Москва

На 10 юни Nord Stream 2 AG обяви приключването на работата по първата част на газопровода. Малко преди това руското радио Sputnik излъчи коментара на германски политик, според когото потенциалният отказ на новия кабинет на Германия от "Северен поток 2" ще доведе до "смъртта на Германия".