Газ може да потече по спорния "Северен поток 2" още през тази година, твърдят от руския държавен гигант Газпром, цитирани от Bloomberg.

Газовата връзка може да пренесе 5,6 млрд. кубически метра газ още през 2021 г., посочват от компанията в навечерието на срещата между президента Владимир Путин и канцлера Ангела Меркел в Москва. Новият газопровод може да облекчи недостига на европейския пазар и новината свали газовите фючърси в Нидерландия с 12 процента.

Спорната връзка, която ще удвои капацитета за доставки на руския газ спрямо настоящата подводна система, е значим източник на напрежение в трансатлантическите отношения през последните години. Вашингтон подчертава, че "Северен поток 2" ще даде на Русия повече власт върху Европа и въведе санкции върху проекта. През миналия месец администрацията на Байдън омекоти позицията си и постигна сделка с Берлин по въпроса.

Германия и САЩ имат сделка за "Северен поток 2". Но не и властта да я приложат

Германия и САЩ имат сделка за "Северен поток 2". Но не и властта да я приложат

Берлин няма влияние над Москва

Междувременно Европа е изправена пред недостиг на природен газ, след като Русия реши да ограничи доставките в момент, в който пък доставките на втечнен природен газ отиват изцяло в Азия, за да посрещнат високото търсене от страни като Китай, Япония и Корея. Запасите на Стария континент са на рекордно ниско ниво от десетилетие насам за този период на годината, а цените чупят рекордни ден след ден - макар че е лято и търсенето не е толкова високо.

Преди газът да потече към Европа, връзката трябва да се сдобие със застраховка и сертификат - задача, която американските санкции направиха особено сложна, тъй като засягат компаниите, които биха предоставили тези услуги. Някои трейдъри твърдят, че Русия ограничава потоците към Европа през тази година, за да окаже натиск за завършването на "Северен поток 2".

Възможно е изграждането да завърши още през този месец, като към момента "над 99% от газопровода е готов", казват от Газпром.

Газпром се готви да изнудва с дефицит на газ през есента?

Газпром се готви да изнудва с дефицит на газ през есента?

Това, което Газпром прави в момента, е нещо наистина странно и необичайно. Руският енергиен гигант доставя по-малко газ за ЕС, макар че цените са високи. Експерти подозират зад това поведение специална тактика