Вчера Съединените американски щати и Германия съобщиха, че са постигнали споразумение, което ще позволи довършването на спорния проект "Северен поток 2". Днес представители от Вашингтон и Берлин признаха, че нито Белия дом, нито канцлерството имат политическата власт да приложат някои от най-важните компоненти на сделката, пише европейското бюро на Politico.

След изразеното недоволство от опонентите на руския газопровод, канцлерът Ангела Меркел призна, че споразумението с президента Джо Байдън не решава политическите несъгласия, както и че несигурността около проекта остава. Относно сделката, тя посочи, че споразумението с Вашингтон "е опит между нас и американското правителство да поставим определени условия, които трябва да бъдат приложени". "Имаме още много задачи пред нас", допълни Меркел.

Тези задачи никак не са малки и включват убеждаването на яростната опозиция на "Северен поток 2" в Конгреса, както и на изключително скептичните държави от Европейския съюз. Друга задача е Русия да бъде убедена да либерализира енергийния си сектор, да се откаже от контрола си върху проекта, и да плати на Украйна €20 млрд. до 2034 г., за да компенсира загубените такси от транзита на газ.

Макар че някои влиятелни германци, включително бившия канцлер и настоящ председател на борда на "Северен поток 2" Герхард Шрьодер, имаха особена значимост за завършване на проекта, Берлин няма да има особено влияние на Москва, когато строителството приключи и природния газ започне да тече.

Американският сенатор Джийн Шахийн, който е съавтор на санкциите срещу проекта, заяви, че остава "скептична" за сделката, тъй като "ключовият играч на масата, Русия, отказва да играе по правилата".

В Киев не са доволни

Най-голямото предизвикателство ще бъде Украйна, която даде да се разбере, че няма намерение да се предаде пред Берлин и Вашингтон.

В четвъртък Европейската комисия — която официално е противник на "Северен поток 2", но няма власт да спре изграждането без ясно нарушение на европейското законодателство — не можа да обясни защо САЩ и Германия, само една държава от общо 27 в блока, изведнъж определят енергийната политика за целия Европейски съюз.

Самата Меркел настоява, че Германия ще направи възможното, за да се увери, че "Украйна остава транзитна държава и че енергията не може да бъде използвана, за да постави Украйна в трудна ситуация".

Но вземайки предвид географията на страната, неизменно е Украйна да остане в трудна ситуация.

Остава да видим дали Комисията ще има кураж да оспори следващите стъпки, ако гемранският регулатор даде разрешение на газопровода да работи, без пълно съответствие с европейските закони — притеснение, което бе повторено и от германски евродепутати.

Газпром се готви да изнудва с дефицит на газ през есента?

Газпром се готви да изнудва с дефицит на газ през есента?

Това, което Газпром прави в момента, е нещо наистина странно и необичайно. Руският енергиен гигант доставя по-малко газ за ЕС, макар че цените са високи. Експерти подозират зад това поведение специална тактика