Заместник-министърът на външните работи на Полша Марчин Пржидах заяви в интервю за Полското радио, че "Варшава се опитва да забави строителството на газопровода "Северен поток 2" възможно най-дълго време". Руските медии пишат, че с действията си Полша иска да "спаси" Европа от руския газ.

"Отлагахме финализирането на "Северен поток 2 "в продължение на няколко години. Ако не бяха нашите действия, този проект щеше да бъде завършен отдавна. Колкото по-дълго този газопровод е неактивен, толкова по-добре е това за Централна и Източна Европа. И помага на Европейския съюз", заяви пред радиото полският заместник-министър.

Германия и САЩ имат сделка за "Северен поток 2". Но не и властта да я приложат

Германия и САЩ имат сделка за "Северен поток 2". Но не и властта да я приложат

Берлин няма влияние над Москва

И докато европейските медии не отделят особено внимание на тази новина, руските коментират, че Полша и Украйна очевидно възнамеряват да продължават да се противопоставят на прилагането на "Северен поток 2".

Полският депутат Яцек Протас миналата седмица нарече споразумението между САЩ и Германия за газопровода "провал на полската дипломация", а заместник-председателят на управляващата партия в страната - "Право и справедливост", Катажина Суйка, дори обвини ЕС и Германия в двуличие по отношение на Полша.

Тя сравни ситуацията около руския газопровод с началото на Втората световна война, като подчерта, че "сега Полша не може да разчита на съюзници, както през 1939-а година".

Припомняме, че миналата седмица Германия и САЩ публикуваха съвместно изявление, което се отнася до прилагането на редица мерки за подкрепа на Украйна, които да гарантират нейната европейска енергийна сигурност. Чрез споразумението страните гарантират продължаването на транзита на руски газ през Украйна след 2024-а година.

САЩ и Германия се споразумяха за Северен поток 2. Кой печели и кой губи?

САЩ и Германия се споразумяха за Северен поток 2. Кой печели и кой губи?

Газопроводът все пак ще заобикаля Украйна, доставяйки газ до Германия

Берлин обеща да използва всички налични средства за влияние, за да удължи договора за транзит на газ между двете държави. Германия е решена да инициира икономически санкции срещу Русия, ако тя реши използва енергетиката като оръжие срещу Европа.

Русия от своя страна многократно призовава да се спре с политизирането на "Северен поток 2", подчертавайки, че проектът е търговски и е от полза както за Русия, така и за Европейския съюз.

Освен това от Москва гарантират, че споразумението за транзит на газ за Европа през Украйна ще остане в сила през целия период на неговото действие и дори след завършването му.

Акциите на Газпром се покачиха след споразумението за Северен поток 2

Акциите на Газпром се покачиха след споразумението за Северен поток 2

Северен поток 2 предвижда изграждането на две линии на газопровод с общ капацитет 55 милиарда кубически метра газ годишно от руското крайбрежие през Балтийско море до Германия