Цената на акциите на руския гигант "Газпром" тръгна стремително нагоре на фона на новините за споразумението между САЩ и Германия за "Северен поток 2". Това показват данните на Московската борса, цитирани от РИА Новости.

Към 22.12 московско време в сряда ценните книжа са поскъпнали с 1,45%, до 281,35 рубли. За сравнение, преди обявяването на споразумението акциите на газовия концерн поскъпнаха в рамките на 0,7%.

Повечето от тезите на споразумението вече са ясни: САЩ и Германия няма да търпят Русия за използва газ като оръжие, Берлин ще предприеме мерки на национално ниво и на ниво ЕС, ако Русия продължи "вредната си дейност", тук става дума за санкции. Германия ще използва всички лостове в руско-украинските преговори за удължаване на транзитния договор.

САЩ и Германия се споразумяха за Северен поток 2. Кой печели и кой губи?

САЩ и Германия се споразумяха за Северен поток 2. Кой печели и кой губи?

Газопроводът все пак ще заобикаля Украйна, доставяйки газ до Германия

Държавният департамент на САЩ заяви, че Америка ще работи с Германия в контекста на "Северен поток 2" за защита на инвестиционните интереси.

В същото време външните министри на Украйна и Полша заявиха, че Северен поток 2 създава нови заплахи за Украйна и Централна Европа, както и задълбочава разногласията между членовете на НАТО и ЕС.

Северен поток 2 предвижда изграждането на две линии на газопровод с общ капацитет 55 милиарда кубически метра газ годишно от руското крайбрежие през Балтийско море до Германия. Съединените щати активно се противопоставяха на проекта, като популяризираха своя втечнен природен газ в Европейския съюз, както и в Украйна.

Държавите наложиха санкции върху газопровода през декември 2019-а година, в резултат на което швейцарският изпълнител на проекта Allseas беше принуден да спре работа.