Твърденията на европейските страни, че газопроводът "Северен поток 2" ще увеличи зависимостта им от руски газ са напълно неоснователни. Напротив, газопроводът ще засили енергийната сигурност на Европа за десетилетия напред. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров, цитиран тази сутрин от РИА Новости.

"Ние разглеждаме изграждането на газопровода" Северен поток 2 "като изключително търговски и взаимноизгоден проект. Твърденията, че това ще увеличи зависимостта на Европа от доставките на газ от Русия, са неоснователни", каза Лавров в интервю за унгарския вестник Magyar Nemzet. Руският външен министър направи този коментар след участие в Международна конференция за регионалната свързаност между Централна и Южна Азия. 

Полша: "Северен поток 2" е заплаха за световната сигурност

Полша: "Северен поток 2" е заплаха за световната сигурност

Представителят на Полша в Европарламента - Анна Фотига - заяви, че Европа трябва да се противопостави на руския газопровод

В същото време Украйна за пореден път обвини Русия, че създава изкуствен дефицит на природен газ за Европа, за да я принуди да разреши пускане на газопровода "Северен поток 2". Според директора на украинската компания "Нафтогаз" Юрий Витренко, в момента "Газпром" доставя много по-малко газ за Стария континент и така предизвиква рекорден ръст на цените.

Газопроводът през Балтийско море "Северен поток 2" вече е почти завършен. Преди дни руският президент Владимир Путин обяви, че остава да бъдат положени 15 километра от тръбите. Когато бъде готов, газопроводът ще удвои капацитета за директни доставки на синьо гориво от Русия за Германия. "Северен поток 2" ще има общ капацитет от 55 милиарда кубически метра газ годишно. Проектът се изпълнява от Nord Stream 2 AG с единствения акционер - "Газпром".

САЩ и Германия се споразумяха за Северен поток 2. Кой печели и кой губи?

САЩ и Германия се споразумяха за Северен поток 2. Кой печели и кой губи?

Газопроводът все пак ще заобикаля Украйна, доставяйки газ до Германия