Русия е избрала да не увеличава доставките на природен газ за Европа, охлаждайки надеждите, че Москва ще облекчи енергийната криза в страната след дадената от президента Путин дума.

Очакваните с нетърпение резултати от търга в понеделник показват, че руският държавен газов гигант "Газпром" не е резервирал допълнителни количества капацитет за ноември нито през газопровода, преминаващ през Украйна, нито през тръбите за Западна Европа, минаващи през Полша, предава CNBC.

"Газпром" е резервирал едва 30 млн. кубически метра на ден през "Ямал-Европа" за ноември - колкото и през септември. През украинската тръба няма резервирани количества.

Русия предложи повече газ на Европа. Анализатори не смятат, че това ще се случи

Русия предложи повече газ на Европа. Анализатори не смятат, че това ще се случи

Въпреки обещанието на Путин, страната може и да няма капацитет да продава повече

Анализатори подчертават, че Русия изобщо не бърза да увеличи доставките за региона и резултатите от аукциона са поредно доказателство, че Москва се надява да извие ръцете на Германия за бързо одобрение на "Северен поток 2".

Те идват малко след обещанието на Путин, че Русия е готова да помогне на Европа, като увеличи доставките.

Русия е най-големият доставчик на газ за Стария континент и през миналата година отговаря за 43 процента от вноса в Европейския съюз, по данни на Евростат.

Европейски депутати и директорът на украинската държавна енергийна компания "Нафтогаз" подчертаха, че "Газпром" целенасочено задържа количества газ, за да задълбочи кризата в Европа. В необичайно изявление Международната агенция по енергетика също отправи обвинения към Москва.

Съвпадение или не, в понеделник операторът на "Северен поток 2" съобщи, че е напълнил първата част от газопровода с т. нар. "технически" газ и вече е готов да пусне доставки по него.

Путин е наредил да се взриви пазарът на газ в Европа?

Путин е наредил да се взриви пазарът на газ в Европа?

Каква е стратегическата цел на Кремъл?