Зимата все още не е дошла, но Европа вече е изправена пред газова криза заради високото търсене и ограниченото предлагане. Когато в сряда президентът на Русия Владимир Путин предложи увеличение на доставките за континента, цените на газа в региона (които се покачиха с цели 500% през 2021 г.) паднаха и пазарът си пое глътка въздух.Пазарните анализатори обаче бързо посочиха, че офертата за увеличение на доставките не идва даром - тя цели да увеличи натиска на Германия да сертифицира газопровода "Северен поток 2" - процес, който може да отнеме месеци, пише CNBC.

Експерти предупредиха още, че предложението на Русия демонстрира колко уязвима от Москва е станала Европа - и от възможността по желание на Кремъл доставките да бъдат увеличавани - или, по-важно, намалявани.

САЩ бяха прави: Европа е заложник на Русия

САЩ бяха прави: Европа е заложник на Русия

Москва няма да пусне повече газ, докато спорният "Северен поток 2" не бъде сертифициран

Нещо повече, въпреки че пазарите се успокоиха след сряда, анализаторите се съмняват, че Русия има възможността да спази обещанието си.

"Коментарите от Путин успокоиха пазарите. Но дали допълнителните газови доставки зависят от бързото одобрение на "Северен поток 2", или не, не е най-големият проблем", казва Аделин ван Хот, анализатор в Economist Intelligence Unit. "Към момента на местния руски газов пазар запасите остават ниски, производството е близо до връх, а зимата идва и за Русия, което ограничава износния капацитет", казва тя.

"Няма и много признаци, че "Газпром", който снабдява 35% от газовите нужди на Европа, прави опити да продава повече газ на Стария континент. Малко вероятно е компанията да може да достави повече от 190 милиарда кубически метра на Европа тази година", предупреждава още тя. По думите ѝ, това означава, че цените на газа в Европа ще останат високи поне до края на годината.

Майк Фулуд, старши изследовател в Oxford Institute for Energy Studies, също изразява съмнение, че Русия може да достави повече газ за Европа, отбелязвайки, че добивът вече е близо до рекордни нива. "Русия е изправена пред същия натиск", както всички други, отбелязва той. И припомня, че миналата зима в Русия бе студена и руснаците също имат нужда да запълнят запасите си.

Русия има газов проблем с размерите на Европа

Русия има газов проблем с размерите на Европа

И той неминуемо ще повиши вече високите цени на природния газ на Стария континент