След като Русия се притече на помощ на Европа и предложи да увеличи доставките на природен газ за региона насред растящите цени, експерти посочват, че едно нещо е станало кристално ясно: Европа сега е енергиен заложник на Русия - точно както САЩ предупреждаваха, пише CNBC.

През тази седмица цената на природния газ на Стария континент продължи да расте неудържимо - от началото на годината те се повишиха с почти 500 процента. В сряда те достигнаха нов връх, а след това тръгнаха надолу, след като руският президент Владимир Путин предложи увеличение на доставките.

Наблюдателите казват, че този ход посочва едно: Европа е все по-уязвима от Русия, която пък чака Германия да сертифицира спорния "Северен поток 2". Газопроводът на стойност $11 млрд. бе завършен въпреки опозицията на Вашингтон и някои европейски държави, които предупреждаваха, че проектът ще компрометира енергийната сигурност на Европа и ще позволи на Русия да използва доставките като лост за влияние. Трима американски президенти - Обама, Тръмп и Байдън - загърбиха партийните си различия, опонирайки на проекта.

"Европа се постави в ситуация, в която е заложник на Русия за енергийните доставки", казва Тимъти Аш, старши стратег в Bluebay Asset Management. И описва ситуацията като "невероятна".

Газпром се готви да изнудва с дефицит на газ през есента?

Газпром се готви да изнудва с дефицит на газ през есента?

Това, което Газпром прави в момента, е нещо наистина странно и необичайно. Руският енергиен гигант доставя по-малко газ за ЕС, макар че цените са високи. Експерти подозират зад това поведение специална тактика

Редица експерти предупреждаваха още през лятото, че Русия задържа доставките за Европа нарочно - с цел да ускори сертификацията на "Северен поток 2". Разбира се, Русия отрича. Но в сряда вицепремиерът Александър Новак отново заговори за сертификацията и подчерта, че тя може да охлади цените.

Според Аш, "това е била играта на Москва още от началото". Той допълва, че "пазарите са наистина наивни, ако смятат, че Москва ще направи каквото и да е, за да облекчи газовата криза в Европа преди "Северен поток 2" да бъде сертифициран".

Засега енергийният регулатор в Германия не бърза с разрешението и посочва, че газопроводът трябва да докаже, че няма да наруши правилата за конкуренция, пише Reuters.

Експертите са категорични, че Европа трябва да диверсифицира енергийните доставки и да намали драстично зависимостта си от Русия.

САЩ: Чрез "Северен поток 2" Русия държи Европа в ръцете си

САЩ: Чрез "Северен поток 2" Русия държи Европа в ръцете си

В Европа може да се стигне до енергийна криза по вина на Вашингтон