Газпром трябва да съхрани почти толкова природен газ вкъщи, за да успее да отопли домовете на руснаците тази зима, колкото доставя за най-големия си клиент - Западна Европа - всеки ден, сочат изчисления на Bloomberg.

Руският газов гигант има само два месеца да запълни изпразнените си резерви до рекордните нива, които цели - нещо, което енергийният министър Николай Шулгинов очаква Газпром да направи. Това изисква да запълни подземните хранилища в Русия с газ, равен на около 80% от дневния износ за Западна Европа.

Изчисленията, основани на данни от Газпром, пращат притеснителен сигнал към Европа. Времето на континента да запълни собствените си резерви преди отоплителния сезон намалява, а държавите вече са изправени пред енергийна инфлация заради растящите цени на газа и електроенергията.

Газпром се готви да изнудва с дефицит на газ през есента?

Газпром се готви да изнудва с дефицит на газ през есента?

Това, което Газпром прави в момента, е нещо наистина странно и необичайно. Руският енергиен гигант доставя по-малко газ за ЕС, макар че цените са високи. Експерти подозират зад това поведение специална тактика

За да постигне целта си, Газпром ще трябва да отклони от доставките за Европа, казва Томаш Марджек-Мансер, водещ газов анализатор в ICIS.

Цените на природния газ в Европа чупят рекордни ден след ден - въпреки че е лято и търсенето не е особено високо. Запасите в региона са на рекордно ниско от десетилетие ниво за този период на годината, след по-тежка от обичайната зима. Запълването на хранилищата не е лесно, тъй като Русия ограничава износа като политическо оръжие, а втечненият природен газ отива почти изцяло в Азия.

Русия е най-големият доставчик на Европа, но и самата тя потребява особено много природен газ. Страната цели рекордните 72,6 млрд. кубични метра в хранилищата до 1 ноември, или почти двойно спрямо нивата от края на юни.

Постигането ѝ ще изисква Русия да ги запълва с 280 млн. кубични метра дневно, или 80% от износа за Западна Европа.

Самата Газпром отчита почти рекорден за последните десет години добив, но нуждите на местния пазар също растат заради студените температури в някои региони през миналата зима и високите през това лято. Износът за други клиенти, включително Китай и Турция, също растат с 19% през първите осем месеца на годината.

Ерата на евтиния газ свърши. Русия ще печели все повече от покачването в цените на горивата

Ерата на евтиния газ свърши. Русия ще печели все повече от покачването в цените на горивата

Цените на газа не спират да чупят рекорди