Цените на газа продължават да чупят рекорди. Обикновено през лятото котировките са по-ниски, отколкото през зимата. Но не тази година, пише РИА Новости. На световния пазар има недостиг, причинен от редица фактори, един от които е авария в един от заводите на "Газпром". Освен това на практика няма допълнителен транзит на газ през Украйна. Дали ерата на евтиното синьо гориво е приключила?

В Европа газът достигна историческия си максимум, надхвърлящ 585 щатски долара за хиляда кубически метра. Котировките се повишиха след решението на "Газпром" да резервира само 4% от допълнителния транзитен капацитет през Украйна за септември. Общо 15 милиона кубически метра на ден бяха пуснати на търг.

Съгласно договора руската компания трябва да доставя 40 милиарда кубически метра годишно през украинската газотранспортна система. Принципът е "изтегляне или плащане". В случай на непреодолима сила са възможни допълнителни мощности, но те са по-скъпи. Но въпреки голямото търсене в Европа, холдингът на практика отказа да увеличи изпомпването. Както обясниха председателят на "Газпром експорт" и заместник-ръководителят на компанията - Елена Бурмистрова, "договорните задължения с Украйна се изпълняват напълно". Според нея "резерви се правят в съответствие с априлските заявления на потребителите".

Газпром се готви да изнудва с дефицит на газ през есента?

Газпром се готви да изнудва с дефицит на газ през есента?

Това, което Газпром прави в момента, е нещо наистина странно и необичайно. Руският енергиен гигант доставя по-малко газ за ЕС, макар че цените са високи. Експерти подозират зад това поведение специална тактика

Зимата не е далеч и "Газпром" трябва да запълни и руските складови бази

Наскоро шефът на украинския "Нафтогаз" - Юрий Витренко заяви, че Русия "просто изнудва европейците". Поради отказа за закупуване на допълнителни мощности газът поскъпва, казва от своя страна ръководителят на "Газотранспортната система на Украйна" (OGTSU) - Сергей Макогон. Твърди се, че "Газпром" се надява на бързото пускане на "Северен поток 2". Тръбопроводът, удвояващ доставките на руски газ за ЕС през Балтийско море, е построен "до последния километър". А всички опити на успеха му да се попречи са обречени на провал, сигурна е Москва. Операторът на проекта Nord Stream 2 AG очаква инсталацията да приключи напълно още в края на август тази година.

"Северен поток 2" ще намали транзитните обеми до нула

Този сценарий е много по-реалистичен, отколкото се надява Киев. Европейският съюз няма влияние върху Русия, тъй като газът от други страни ще струва много повече пари. Дори Съединените щати се примириха с факта, че ще доставят природен газ директно", отбелязва пред РИА Новости Николай Переславски, който е служител в катедрата по икономически и финансови изследвания в института CMS.

Така или иначе, Русия е обвинявана от Европа и САЩ в създаване на изкуствена криза. Според критиците тя умишлено изпразва подземните си хранилища за газ в Европа, за да не увеличи транзита. Тези твърдения обаче са неоснователни, казва Федор Наумов - управляващ партньор на инвестиционната компания PFL Advisors.

"Холдингът е изпълнил задълженията си към Украйна - той е изпомпвал 22 милиарда кубически метра през първата половина на годината при споразумение от 20 милиарда. "Северен поток 2" ще затвори въпроса за пълненето на европейски съоръжения за съхранение на газ ", допълва той .

Германия и САЩ имат сделка за "Северен поток 2". Но не и властта да я приложат

Германия и САЩ имат сделка за "Северен поток 2". Но не и властта да я приложат

Берлин няма влияние над Москва

В края на юли изпълнителният директор на "Газпром" - Алексей Милър, обяви готовността си да продължи транзита през Украйна дори след края на договора през 2024-а година. Той обаче подчерта, че това зависи и от икономическата реалност и техническото състояние на украинската газотранспортна система. Освен това е възможно увеличаване на изпомпването, но въпросът трябва да бъде решен "при пазарни условия и при пазарни цени".

Колко дълго ще се покачва цената?

Днес европейските подземни хранилища за газ са полупразни - най-вече заради по-студената и продължителна зима. "Газпром" трябваше спешно да увеличи доставките през януари. Освен в Европа, износът се беше увеличил и в Азия, където също беше по-студено от обикновено. И така възникна недостиг, който доведе до експлозивно покачване на цените. Едва тогава, когато хъбовете се възстановиха, дойде и топлината. Европейците не изключваха климатиците си денонощно. Поради това газовите електроцентрали са увеличили капацитета си няколко пъти.

На 31 юли "Газпром" намали изпомпването до най-големите съоръжения в Австрия, Германия и Нидерландия. В резултат на това през първата седмица на август котировките на синьо гориво в Европа скочиха до рекордните 540 долара за хиляда кубически метра. Към 14 август европейските съоръжения за съхранение на газ са напълнили едва 31,9 милиарда кубически метра от 66 милиарда, взети през миналия сезон, съобщава Gas Infrastructure Europe. Подобна е ситуацията и в украинските центрове.

Отказът да се използват допълнителни мощности със сигурност стимулира офертите. Този понеделник в съоръжението за прехвърляне на газ в Нидерландия цената се покачи до $586,3. За сравнение, миналата година в средата на август беше 89 долара.

Акциите на Газпром се покачиха след споразумението за Северен поток 2

Акциите на Газпром се покачиха след споразумението за Северен поток 2

Северен поток 2 предвижда изграждането на две линии на газопровод с общ капацитет 55 милиарда кубически метра газ годишно от руското крайбрежие през Балтийско море до Германия

За жалост, тенденцията към увеличение на цените ще продължиэ и в дългосрочен план, категорични са енергийните експерти. Изменението на климата става все по-осезаемо и търсенето на енергийни ресурси се увеличава. И рекордната печалба за първата половина на годината от 718 милиарда рубли може да бъде началото на сериозен ръст във финансовите резултати на най-голямата руска газова компания.

Да, ерата на евтиния газ приключи. Но в близко бъдеще максималната цена все пак едва ли ще надхвърли $620-630. Тази година ще бъде доста добра за "Газпром". При такива котировки и ситуацията в Европа нетната печалба на компанията може да достигне 1,7 трилиона рубли. Съответно, държавният бюджет на Русия също ще бъде допълнен.