С наближаването на зимния сезон и неспирното покачване на цените на енергията в Европа, руският президент Владимир Путин избра подходящ момент да използва положението на страната си като свръхсила в света на нефта и газа.

В ден, в който цената на газа счупи всички исторически рекорди, Путин намали цените, с предложение да помогне за стабилизиране на ситуацията. Той заяви, че страната му потенциално може да изнесе рекордни обеми от жизненоважното гориво на континента тази година, пише Bloomberg.

Вчера цената гонеше 2000 долара за 1000 кубични метра. Това е над 10 пъти повече от средната цена за миналата година. В края на деня цената падна под 1250 долара, след изявлението на Путин.

Той обаче допълни, е това трябва да се случи след внимателно обмисляне и заяви, че това може да подлежи на някои условия. По думите му един от начините е бързото сертифициране на газопровода "Северен поток 2".

"Може да помислим за потенциалното увеличаване на предлагането на газ пазара, само че трябва да го направим внимателно", каза Путин.

"Северен поток 2" е обвързан в дълъг, сложен и силно политизиран процес на издаване на разрешителни.

Европейският съюз ще разследва Русия за цените на газа

Европейският съюз ще разследва Русия за цените на газа

Франция, Испания и други европейски държави призоваха блока да предприеме спешни действия

По думите на руския президент държавното дружество "Газпром" е изпълнило всичките си договори за доставки и страната му няма желание за "спекулативна лудост". "Русия винаги е била и е надежден доставчик на газ за своите потребители по целия свят, както и за Азия, така и за Европа и винаги изпълнява всички свои задължения", каза той.

През първите девет месеца на 2021 година износът от "Газпром" е бил близо до рекордно високите стойности, според компанията. Ако това темпо се запази до края на 2021 г., това ще бъде рекордна година, каза Путин.

Президентът на Русия поиска от правителството и енергийни експерти предложения за това как да стабилизират енергийния пазар. "Северен поток 2" не беше единственото предложение.

След недостига на газ и все по-високите му цени Норвегия обеща повече доставки за Европа

След недостига на газ и все по-високите му цени Норвегия обеща повече доставки за Европа

Цените на газа в Европа скочиха с още 10% заради Русия

Според Путин пазарната криза е следствие от по-бързото икономическо възстановяване в световен мащаб, което повишава търсенето на енергия. Неочаквано дългата и студена зима е изцедила европейските складове за газ, каза той.