Европейската комисия е получила жалби от някои страни от ЕС, с твърдения, че Русия използва позицията си на основен доставчик, за да стимулира нарастването на цените на газа в Европа. Това заяви шефът на енергийната политика на блока преди ден. Русия е най-големият доставчик на газ в Европа. 43% от вноса на газ към 27-те държави в Европейския съюз през миналата година е от там.

Законодателите на Европейския съюз смятат, че руският доставчик "Газпром" увеличава цените на газа в Европа, които вече са на рекордни нива на фона на ограниченото предлагане и други фактори.

"Първоначалната ни оценка предполага, че Русия изпълнява дългосрочните си договори", коментира Маргрете Вестагер в писмен отговор на въпроси, цитирана от Reuters.

Ще увеличи ли "Газпром" доставките на природен газ за Европа и на каква цена?

Ще увеличи ли "Газпром" доставките на природен газ за Европа и на каква цена?

„Европейските потребители са нашите основни партньори“, заяви говорителят на Владимир Путин

Според "Газпром" и Кремъл Русия доставя на клиентите си газ в съответствие със съществуващите договори.

Страни като Испания, Франция и Полша, обявиха, че ценовата криза трябва да бъде посрещната с координиран отговор на ЕС. Това включва реформи в регулациите на енергийния пазар на ЕС или общо закупуване на газ от държавите-членки.

ЕС смята да въведе редица мерки за намаляване на емисиите през това десетилетие, включително данъци върху замърсяващите горива, нов пазар на въглерод за сгради и транспорт, и фонд в размер на милиарди евро, който да помогне на потребителите с ниски доходи да инвестират в зелени решения.

Междувременно Франция, Испания и други европейски държави призоваха блока да предприеме спешни действия, за да смекчи последиците от нарастващите цени на газа - и да разследва причините за тях.

След недостига на газ и все по-високите му цени Норвегия обеща повече доставки за Европа

След недостига на газ и все по-високите му цени Норвегия обеща повече доставки за Европа

Цените на газа в Европа скочиха с още 10% заради Русия

На този фон президентът на Русия Владимир Путин обвини прехода към зелена енергия и ниските инвестиции в добивната промишленост за "истерията и объркване" на европейските енергийни пазари.

Русия също е изправена пред натиска да се ангажира с цел за нулеви емисии преди Конференцията на ООН по изменението на климата (COP26), която започва в Глазгоу следващия месец. Путин все още не е заявил дали ще присъства.

По думите му жизненоважно е зеленият преход да се осъществи гладко и критикува" небалансираните решения" и "драстичните мерки".

не за пръв път той призова за устойчиво развитие на нефтения, газовия и въглищния сектор и каза, че не трябва да бъдат пренебрегвани