"Газпром" е в пълна готовност да изнася повече природен газ за Европа. Това съобщават руските медии, цитирайки прессекретарят на Кремъл и говорител на президента Владимир Путин - Дмитрий Песков. В същото време той подчерта, че Русия смята за "пропаганда със знак минус" искането на САЩ "Газпром" да увеличи изпомпването на газ през Украйна. Колкото до цената, тя била пазарна и ще продължи да бъде такава.

След като цените на газа в Европа счупиха всички възможни рекорди и се увеличиха с над 250% тази година, Европейският съюз обвини руския гигант "Газпром", че умишлено не увеличава доставките за Стария континент и че манипулира пазара. Десетки евродепутати дори призоваха за разследване. В Германия кандидатът за канцлер от партията на Зелените - Аналена Бербок, остро разкритикува Русия и в частност президента Путин, свързвайки значителното покачване на цените на газа с проекта "Северен поток 2". 

"Газпром" не смята да "спасява" Европа от студа безплатно

"Газпром" не смята да "спасява" Европа от студа безплатно

Цената на газа в Европа отново се доближава до психологическата граница от 1000 долара

През последните седмици от Брюксел се чува все по-често, че Москва се стреми да увеличи политическия натиск, за да получи по-бързо всички оставащи разрешителни за спорния газопровод и да го пусне в експлоатация. В същото време обаче, официалната позиция на повечето страни-членки на ЕС е, че няма никаква причина да обвиняват Русия за повишаването на цените на газа на Стария континент.

Междувременно американската администрация обяви намерението си, заедно с европейските си партньори, да следи внимателно случаите на евентуално манипулиране на цените на доставяния за Европа газ.

"Повишаването на цените на газа предизвика сериозни опасения и въпроси относно надеждността на съществуващите доставки и енергийната сигурност на Европа", заяви американският министър на енергетиката - Дженифър Гранхолм.

От Кремъл уточняват, че руската газова компания изпълнява всичките си задължения по европейските договори като дори удовлетворява всички искания за допълнителни доставки. Тоест, всякакви останали твърдения са пропаганда, която няма нищо общо с реалността.

САЩ: Чрез "Северен поток 2" Русия държи Европа в ръцете си

САЩ: Чрез "Северен поток 2" Русия държи Европа в ръцете си

В Европа може да се стигне до енергийна криза по вина на Вашингтон