Цените на газа в Европа отново се доближават до нивото от 1000 щатски долара за 1000 кубически метра. Отоплителният сезон все още не е настъпил, но зимата наближава и сянката на енргийната криза вече се усеща, пише РИА Новости. Ето и един типичен пример - заводите за торове вече се затварят, защото при сегашните цени на газа е просто нерентабилно да продължат да работят.

Можем да отбележим, че енергийните кризи от различна степен се случват редовно по света. Нека си спомним световните новини за рекордните и неочаквани студове в Тексас през февруари тази година и тези за недостига на газ миналата зима в Азия - на фона на студен фронт. Има много причини за тези кризи и в тези моменти обикновено си мислим за възобновяемата енергия, защото нейното производството в такива периоди напоследък рязко спадна или поне се оказа по-ниско от очакваното.

Цената на акциите на "Газпром" достигна 13-годишен връх

Цената на акциите на "Газпром" достигна 13-годишен връх

Основната причина е "Северен поток 2"

Възобновяемата енергия обаче не беше основната причина за трудностите нито в Тексас, нито в Азия, нито сега в Европа

Един от най-сериозните проблемите, свързан с недостига на газ и скока на цените в азиатско-тихоокеанския регион през зимата е фундаменталният недостиг на съоръжения за съхранение на синьото гориво в азиатските страни и твърде бързият преход на Китай към отопление с газ. Но в крайна сметка всичко може да се сведе до една, като цяло, очевидна рецепта за решаване на проблема: за да се сведат до минимум рисковете от кризисни явления, е необходимо да се увеличи излишъка на съществуващите системи за топлоснабдяване и електрозахранване.

Второ, запасите от енергия се оказаха изключително важни. Или казано иначе - "виртуалният запас" под формата на възможност винаги да може да се поръчва допълнителен газ е нещо страхотно, но също така има своята цена. Тя се състои от инвестиции и разходи за поддържане на експлоатацията на находища и газопроводи.

Нещо повече, "Газпром" и всички други продавачи на газ вече са задължени да поддържат резерва.

"Газпром" е напът да изгуби монопола върху износа на руски газ за Европа

"Газпром" е напът да изгуби монопола върху износа на руски газ за Европа

И всичко това се корени в спорния проект "Северен поток 2"

Например, през есента на 2014-а година, когато "Газпром" се бореше с пускането на нови украински газови обекти, тя намали доставките до Европейските потребители с транзит в украинска посока под натиска на техните искания по договора, за което той плати многомилионни глоби. Сега компанията изпълнява изцяло договорните си задължения. И от това става ясно, че последните обвинения към "Газпром" за манипулиране на цените на газа изглеждат странно.

Всъщност някои потребители просто искат да получат нещо, което струва пари - безплатно. Трябва да се признае, че самият руски монопол е отчасти виновен за това. В продължение на много години компанията подчертава наличието на излишен производствен капацитет като бонус за развитието на сътрудничеството за газ между Русия и Европейския съюз. Но този излишен капацитет се е формирал преди много години поради свръхинвестиции на фона на прекалено оптимистична оценка на бъдещото търсене и постепенно през годините вероятно е бил пропилян.

Коя е основната причина за това, че настоящият износ на "Газпром" се извършва изключително в рамките на договорите, без допълнителна оферта, на фона на рекордни цени, е трудно да се каже със сигурност. Според някои експерти, сега просто няма излишен газ и "Газпром" има приоритет при подготовката за руската зима и запълването на руските газохранилища. В същото време настоящата тактика се обсъжда във връзка с интригата за бъдещето на "Северен поток 2". Но независимо от основната причина, очевидно Русия не може за неопределено време да гарантира значителен излишък от обема на износа над договорните споразумения.

Европарламентът иска разследване на "Газпром" заради цените на газа

Европарламентът иска разследване на "Газпром" заради цените на газа

Евродепутатите обвиняват компанията в "пазарни манипулации и изнудване"

Нека обобщим. В Европа преди няколко години беше повдигнат въпросът кой ще плаща за празен капацитет за генериране на резерви. Сега по приятелски начин този въпрос трябва да бъде повдигнат в контекста на резервните доставки на суровини, тъй като "пазарът на купувача" понякога се заменя с "пазара на продавача". В резултат на това общите разходи за електроенергия с висок дял на възобновяеми източници се оказват по-високи от официалните.

В дългосрочен план решението на проблема с резерва на изкопаеми енергийни носители трябва да бъде водород - като практически универсално съхранение на енергия. Това не е евтино решение, въпреки че в бъдеще ще позволи на човек да се измъкне от резервната газова инфраструктура. Но до тогава има доста време.