Цената на акциите на руския гигант "Газпром" достигна 13-годишен връх като е нараснала над 300 рубли, според данните на Московската борса. Основната причина за ова е газопровода "Северен поток 2", съобщават руските медии. Ценните книжа на държавната корпорация нараснаха с 0,85% - до 300,23 рубли, а индексът Мосбирж - с 0,49%.

Директорът на отдела за икономическо сътрудничество на руското външно министерство - Дмитрий Биричевски, заяви пред РИА Новости, че до края на строителството на газопровода остават само няколко седмици.

Газпром се готви да изнудва с дефицит на газ през есента?

Газпром се готви да изнудва с дефицит на газ през есента?

Това, което Газпром прави в момента, е нещо наистина странно и необичайно. Руският енергиен гигант доставя по-малко газ за ЕС, макар че цените са високи. Експерти подозират зад това поведение специална тактика

Предишният исторически максимум на цената на акциите на газовия концерн, беше достигнат през пролетта на 2008-а година - 369,5 рубли. При тогавашния курс на долара това съответства на пазарната капитализация на компанията в размер на 370 милиарда долара. Сега тази цифра е около 95,9 милиарда долара.

"Северен поток 2" е тръбопровод от Русия до Германия с общ капацитет от 55 милиарда кубически метра газ годишно. През по-голямата част от съществуването на проекта той беше атакуван от Украйна, която се страхува от загуба на транзитни приходи и на независимост, както и от САЩ, които са заинтересовани от популяризирането на своя LNG в Европа.

Акциите на Газпром се покачиха след споразумението за Северен поток 2

Акциите на Газпром се покачиха след споразумението за Северен поток 2

Северен поток 2 предвижда изграждането на две линии на газопровод с общ капацитет 55 милиарда кубически метра газ годишно от руското крайбрежие през Балтийско море до Германия

В отговор на обвиненията за политизация Москва многократно подчертава, че това е изключително търговска инициатива, изгодна преди всичко за държавите от ЕС.

Русия: "Северен поток 2" ще укрепи енергийната сигурност на Европа

Русия: "Северен поток 2" ще укрепи енергийната сигурност на Европа

Според Сергей Лавров, благодарение на газопровода, Старият континент ще е енергийно независим десетилетия наред