"Северен поток 2" - един от най-дискутираните проекти в Европа, е готов да заработи. Въпреки че руският гигант "Газпром" наскоро обяви завършването на строителството му, пред него все още стоят редица легални пречки, преди първите доставки да тръгнат по газопровода.

Именно те могат да се окажат сериозен фактор за Москва. На първо място германският регулатор BNatzA трябва да одобри за сертифициране "Северен поток 2". Решението на институцията трябва да бъде изпратено за съгласуване с Европейската комисия, която трябва да излезе с позиция по него.

След това регулаторът трябва да излезе с финално решение, съобразявайки се с мнението на Комисията. Целият процес може да отнеме 4 месеца или да бъде завършен в началото на следващата година, пише специализираният сайт OilPrice.

В допълнение е необходимо проектът да отговори на европейското законодателство в тази посока.

Според него строителят и системният оператор на газопровод не могат да бъдат едно и също юридическо лице. Една и съща компания може да отговаря само за 50% от транспортния капацитет. Иначе казано, доставките по "Северен поток 2" могат да започнат само след като бъде договорено партньорство с втори доставчик на природен газ.

След разпадането на СССР, Москва настоятелно налагаше "Газпром" като монополист в износа на синьо гориво през газопроводите за Европа. Чрез подсигуряването на този монопол на пазара, руското правителство можеше да се възползва максимално във финансово изражение от експорта на природен газ.

Сега това може да се промени и то в полза на "Роснефт". От години по-малкият брат на "Газпром" се опитва да извоюва по-силна позиция на енергийния пазар в пределите на Русия и извън нея, но далеч не се ползва със същите привилегии и подкрепа, както дългогодишният лидер в индустрията.

Това обаче скоро може да се промени. Според "Интерфакс" ресорното министерство в Москва подготвя доклад, който може да сложи край на монопола на "Газпром" върху "Северен поток 2". По думите на вицепремиера Александър Новак "Роснефт" е подала заявление за разрешение за използване на 50% от капацитета на газопровода.

Това би било лесно решение на един сложен проблем, което би изпратило сигнал с желание за партньорство с Европейския съюз в тази посока, след като Европейският парламент поиска от Комисията да разследва "Газпром" за манипулация на пазара.