Група членове на Европейския парламент поиска Европейската комисия да разследва дейностите на "Газпром" преди пускането на "Северен поток 2". Това съобщи Полското радио, цитирано от руските медии. Повече от 40 евродепутати отправиха такъв призив. Те обвиниха руската компания в "пазарни манипулации и изнудване", за да получи съгласие за експлоатация на газопровода.

Писмото до ЕК е инициирано от литовския евродепутат Андриус ​​Кубилиус. Той е подписан е от 14 представители на Полша.

Цената на акциите на "Газпром" достигна 13-годишен връх

Цената на акциите на "Газпром" достигна 13-годишен връх

Основната причина е "Северен поток 2"

Според полското радио в документа се казва, че "спешно трябва да се започне разследване за умишлена манипулация на пазара от страна на "Газпром" заради нарушаване на правилата на ЕС за конкуренция".

Става дума за ограничения в доставките на руски газ за Европа и изкуствено повишаване на цените. Според евродепутатите това ще доведе до увеличаване на сметките за електроенергия за потребителите в целия Европейски съюз.

"Това поражда подозрения, че "Газпром" умишлено се опитва да окаже натиск върху Европа да се съгласи да пусне "Северен поток 2", въпреки несъвместимостта му с европейските норми", се пише в писмото.

САЩ: Чрез "Северен поток 2" Русия държи Европа в ръцете си

САЩ: Чрез "Северен поток 2" Русия държи Европа в ръцете си

В Европа може да се стигне до енергийна криза по вина на Вашингтон

"Северен поток 2" е газопровод от Русия до Германия с капацитет 55 милиарда кубически метра газ годишно. Последната тръба от втората линия беше потопена на дъното на Балтийско море миналата седмица. Според председателя на "Газпром" Алексей Милър - горивото ще бъде пуснато по тръбопровода още през този отоплителен сезон.

САЩ, които популяризират своя втечнен природен газ в Европа, както и Украйна, са обвинявани от Русия, че се страхуват да не загубят приходи от транзита на суровини. Според Москва това е и причината да се противопоставят на проекта.

Вашингтон няколко пъти налага санкции на компании, участващи в строителството на газопровода. Германия и Австрия активно пък го подкрепиха. Москва многократно твърди, че "Северен поток 2" е търговски проект. Руските власти твърдят, че са готови да продължат да изпомпват гориво през Украйна, но това зависело от много фактори, включително обема на бъдещите европейски покупки.