Норвегия ще позволи на контролираната от държавата местна компания Equinor и нейните партньори да увеличат износа на газ от две морски находища за следващите 12 месеца, предадоха световните медии. Това се случва на фона на опасенията относно недостига на европейските доставки на газ, които не спират да вдигат цените.

Equinor е вторият по големина доставчик на газ в Европа след руския "Газпром". Правителството на скандинавската държава позволи комбинирано увеличение на износа с 2 милиарда кубически метра за газовата година, започвайки от 1 октомври. Увеличението съответства на близо 2% от годишния износ по газопроводи на страната.

Русия отчита рекорден износ на природен газ за България и Балканите от началото на 2021-а

Русия отчита рекорден износ на природен газ за България и Балканите от началото на 2021-а

"Газпром" отчита рекорден ръст на доставките и за Сърбия и Турция

Цената на газа за предния месец в холандския хъб TTF, европейски бенчмарк, се увеличи повече от три пъти тази година до рекордни нива, което повиши цените на електроенергията с наближаването на зимния отоплителен сезон.

Ситуацията накара Великобритания да обмисли държавни заеми за енергийни фирми, а големите доставчици поискаха държавна подкрепа за покриване на разходите за приемане на клиенти от компании, които са фалирали. Подобна е ситуацията в цяла Европа и това засилва още повече страховете от престояща голяма инфлация.

Норвегия е изнесла около 106 млрд. куб. м. природен газ към Стария континент по тръбопроводи от 1 октомври миналата година. Износът за предходната пълна газова година, която приключи на 30 септември 2020-а, възлиза на 105 млрд. куб. м., сочат данните на Refinitiv Eikon.

Европарламентът иска разследване на "Газпром" заради цените на газа

Европарламентът иска разследване на "Газпром" заради цените на газа

Евродепутатите обвиняват компанията в "пазарни манипулации и изнудване"

И докато играта на котка и мишка продължава заради руския газ, от "Газпром" отказаха да пуснат повече газ в Европа през Украйна за октомври. И така в понеделник цените на синьото гориво скочиха с още 10 %. Стремежът на Русия да запази лидерската си позиция и потоците си към Стария континент ясно личи и чрез цялата риторика, свързана с предстоящото пускане на газопровода "Северен поток 2".

Цените на газа в Европа от началото на годината почти се утроиха.

САЩ: Чрез "Северен поток 2" Русия държи Европа в ръцете си

САЩ: Чрез "Северен поток 2" Русия държи Европа в ръцете си

В Европа може да се стигне до енергийна криза по вина на Вашингтон