Руският енергиен гигант "Газпром" е увеличил рекордно износа си за България, Румъния, Сърбия и Гърция от януари до средата на август тази година. Това става ясно от официално съобщение на компанията, цитирано от сайта SeeNews.

Най-голямо увеличение има за румънския пазар - от 348%, докато експортът за Сърбия е нараснал със 126%, показват предварителни данни на дружеството. Осезаемо е увеличението на експорта и за Турция - от 158%.

Значително по-малък е ръстът за българския и за гръцкия пазар. За нашата страна износът на природен газ от е нараснал с 52% от началото на годината, а за Гърция - с 13 на сто.

Според съобщението "Газпром" е произвел 357,7 милиарда кубични метра газ за разглеждания период, което е със 17,8 на сто нагоре на годишна база.

Междувременно през миналата седмица стана ясно, че Полша се готви да не поднови договора с "Газпром" за доставка на руско синьо гориво. Доставките трябва да бъдат компенсирани със старта на тези по газопровода Baltic Pipe, който трябва да заработи от 1 октомври догодина.

Полша се отказва от руския газ

Полша се отказва от руския газ

Варшава се надява да започне доставки на газ по тръбопровода Baltic Pipe от 1 октомври догодина