Турската икономика ще отчете растеж от рекордните 21,7% през второто тримесечие на 2021 година в резултат на възстановяването си след острия срив в резултат на коронакризата през миналата година. Това прогнозират експерти, като при подобен резултат годишният растеж на южната ни съседка ще достигне 7,95 на сто.

Според прогнозата на 14 икономисти, включени в анкета на Reuters, страната ще регистрира растеж между 18,1 и 24 на сто за второто тримесечие на настоящата година. За всички 12 месеца експертите очакват такъв между 4,6 и 9 на сто.

Подобен тримесечен резултат би бил рекорден за Турция за последните повече от 20 години. Досега най-сериозният пик за икономиката на страната беше за третото тримесечие на миналата година, когато тя нарасна с над 15%. Това обаче дойде след като за предходното тримесечие на 2020 година икономиката се срина с над 10 на сто.

През първото тримесечие на 2021 година Турция успя да изненада анализаторите и на фона на силното вътрешно потребление, подкрепено от държавните помощи, страната изпревари всички големи икономики от групата на Г-20 с изключение на Китай.

Растежът на турската икономика е изненадващо добър. Но това идва на висока цена

Растежът на турската икономика е изненадващо добър. Но това идва на висока цена

През първото тримесечие страната отчита по-голям ръст от всички в Г-20 с изключение на Китай

За този период брутният вътрешен продукт (БВП) на държавата запича 7% ръст спрямо същия период на 2020 година.

От данни на платформата Trading Economics, включващи изчисленията на статистическата служба на Турция, преди 2020 година тримесечният растеж на южната ни съседка не е достигал двуцифрени нива.

Това важи за последните малко повече от 20 години или от 1998 година насам. За същия период най-острият спад е бил от 11%, отчетен отново през миналата година.

Така, ако прогнозите на анализаторите се сбъднат, второто тримесечие на 2021 година ще бъде нов рекорд за Турция с тримесечен растеж от над 21 на сто.

Що се отнася до годишните рекорди за турската икономика от 1965 година насам, говорят данните на Световната банка. Според тях абсолютният връх с годишен темп на растеж от 11,21% е бил през 1966 година, като той е повторен отново с резултат от 11,2 на сто през 2011 година.