След пандемията икономиката на Турция се представя толкова добре, че успява да изпревари повечето големи икономики в света. Но този ръст идва на определена цена.

Южната ни съседка изпреварва по растеж всички държави в Г-20 с изключение на Китай спрямо първото тримесечие на годината в сравнение с миналата година.

До голяма степен доброто представяне на страната идва на фона на подем във вътрешното потребление след подкрепата на правителството за кредитирането. Но то, от своя страна, доведе до още покачване на цените и нестабилност на местната валута.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Турция е със 7% нагоре спрямо година по-рано и с 1,7% - в сравнение с четвъртото тримесечие на 2020 година. По думите на главния икономист в истанбулската Tera Yatirium Енвир Еркан обаче това отлично представяне е в резултат на "илюзия с обменния курс".

Турската лира потъна до ново дъно

Турската лира потъна до ново дъно

Тя поевтинява с 13% за последните три месеца

Всъщност когато фокусът бъде насочен към размера на БВП на глава от населението, нещата изглеждат коренно различни. "Изчислен в долари показателят е спаднал с близо 40% от 2013 година насам до около 7700 долара през миналата година", посочва той, цитиран от Bloomberg.

Експертът посочва, че икономическият модел на Турция не е устойчив и е подкрепен основно от потреблението, засилено от разходите на правителството и кампаниите за отпускане на кредити. "Това става за сметка на лирата и на ценовата стабилност", казва още Еркан.

Турското правителство настоя през миналата година банките да засилят кредитирането на бизнеса и физическите лица в отговор на пандемията.

Междувременно лирата поевтиня с 20 на сто за последните 12 месеца, а инфлацията остана на двуцифрено ниво. Размерът на икономиката пък се е свил до 717 милиарда долара за последната година от 769,8 милиарда долара за година по-рано.

След смяната на трима гуверньори Турция прави нова рокада в централната си банка

След смяната на трима гуверньори Турция прави нова рокада в централната си банка

Нов изненадващ ход от страна на президента Реджеп Ердоган