В рамките на по-малко от 2 години Турция смени няколко ръководители на централната си банка, а сега изненадващо дойде и поредната промяна в управлението ѝ.

Президентът на южната ни съседка Реджеп Ердоган изненадващо е освободил зам.-управител като поредна стъпка от промените в управлението на финасовата институция.

Това действие идва едва два месеца след като държавният глава уволни Наци Агбал - третият гуверньор в рамките на по-малко от две години. Решението му тогава предизвика шок сред инвеститорите и потопи пазарите в страната.

При последната смяна на поста зам.-управител във вторник беше назначен Семих Тумен, който е икономист и професор от университета TED в Анкара, става ясно от информация на Official Gazette, цитирана от Bloomberg.

Към момента четирима от общо седем души в Управителния съвет на финансовата институция са назначени там преди по-малко от година, включително настоящият гуверньор Сахап Кавджиоглу.

Междувременно Турция продължава да се бори с рекордна инфлация, като показателят все още е на най-високото си ниво за последните две години.

Лирата, от своя страна, продължава да отслабва, като е изгубила около 14% от стойността си спрамо долара от назначаването на Кавджиоглу насам.