Валутата на Турция потъна до рекордно ниско ниво, пише Bloomberg. Над лирата тежат притесненията от повишаващата се доходност по американските облигации и опасенията, че паричната политика на най-голямата икономика в света е твърде хлабава и ще позволи ускорение на инфлацията.

В петък турската лира падна с 1,1% до 8,5981 за долар след повишение на доходността на облигациите, което намалява апетита за по-рискови активи и валутите на развиващите се икономики.

Централната банка на Турция запази основната лихва на ниво от 19% на втора среща този месец и заяви, че темпът на повишение на цените в икономиката вече достигнал своя пик. Но валутата поевтинява с над 13% през последните три месеца — рекорд сред развиващите се пазари. Спадът на лирата заплашва да повиши цените за потребителите, тъй като вносът става по-скъп.

През април потребителската инфлация се забърза за седми пореден месец до 17,14%, най-вече заради по-скъпата енергия. Това означава, че реалната лихва в страната е по-малко от 2%.

Поевтиняването идва и на фона на геополитическо напрежение. Турция е поискала от НАТО да омекоти позицията си спрямо принудителното приземяване на самолета на Ryanair в Беларус, отбелязва Reuters.

След смяната на трима гуверньори Турция прави нова рокада в централната си банка

След смяната на трима гуверньори Турция прави нова рокада в централната си банка

Нов изненадващ ход от страна на президента Реджеп Ердоган